080316_0860

Bali förbjuder engångsplast

Den balinesiska regeringen meddelade förra månaden att ett förbud upprättats mot engångsplast i form av plastpåsar, sugrör och polystyren. Det är en stor och underbar nyhet för vårt älskade Bali och såklart även för havet – hemmet för vår sport.

 

Förbudet grundar sig i en händelse år 2017 där den balinesiska regeringen rapporterade att Bali stod inför en nödsituation gällande plastförorening. Genom åren har många organisationer försökt bidra till förbättring men de som haft störst påverkan är de balinesiska systrarna Isabel och Malati, enbart 13 respektive 15 år gamla. Systrarna grundade ”Bye, Bye Plastic bags” och har länge kämpat för att få igenom ett förbud mot användning av engångsplast. Det som startade som en dröm för systrarna och andra aktivister har nu sammanbringat hela ön till att med tydliga mål arbeta tillsammans för att säkra Balis framtid.

 

 

Balis regering hoppas att förbudet kommer upprätthålla balansen i Balis ekosystem. Målet är att minska konsumtionen av engångsplast med 70% under år 2019. Som passionerade surfare och havsälskare kommer våra gäster och personal på vårt camp i Canggu göra allt de kan för att hjälpa till.

 

 

Bali är ett magiskt ställe att surfa på av många anledningar och som surfare och resenärer har vi ett ansvar när vi reser. Sen dag ett har vi aktivt samarbetat med Nordic Ocean Watchs Simen Knudsen för att driva på utvecklingen av företagets ansvarsstrategier. Simen fortsätter att vara en stor inspiration och drivkraft i allt vi gör. Här är några av hans bästa tips för hur du som individ kan minska din plastförbrukning: ”Det viktigaste är de val du gör i vardagen, du kan till exempel ha som mål att alltid att plocka upp ett plastobjekt när du är i havet. Du kan även minimera din förbrukning av plast genom att sluta använda plastpåsar, plastflaskor, engångsbestick, muggar, sugrör, takeaway-förpackningar och engångsartiklar överlag. Du borde se över så att smink, schampo och tandkräm inte innehåller mikroplast. Sist men inte minst, ät mer grönt och mindre kött. En mer vegansk kosthållning är antagligen det absolut bästa sättet en individ kan bidra på för en renare planet och ett friskare hav!”

 

 

Vi medvetna om hur stor den marina plastföroreninen är och förstår vikten av att bevara haven. Vi är 100% dedikerade till att göra vad vi kan, inte bara för att minska våra ekologiska fotavtryck utan också för att lämna ”positiva handavtryck” genom att plocka upp skräp när vi kan. Genom de strandstädningar som anordnas på campen plockade våra gäster och personal totalt upp över 30 ton plast år 2017 och 2018. Vi kommer fortsätta sträva efter att hållbarhet och bevaring av haven är centralt i allt vi gör och är oerhört spända på att se vad Balis nya förbud får för resultat.