080316_0860

En typisk vecka på vår nya kite-paradis i Kroatien

 

Vår vampchef och yogainstruktör Iris Straume reser med Marit Nore för att testa vårt nya Kitecamp i Kroatien.

 

Måndag – Ankomst

Vi landar på Split airport måndag morgon. En utsökt middag väntar på oss i Komin, där vårt camp ligger. De lokala kitesurfarna berättar om deras episka session i solnedgången, och att prognosen för veckan ser bra ut. Vi bor i ”Kiwi-house”, ett fyrstjärnigt hus med fina rum och badrum, ett stort vardagsrum och kök. Vi njuter den vackra utsikten över älven från verandan, och ett stort Kiwi-träd ger lite skugga. Våra nya grannar stannar för en kort pratstund och de har med sig hemlagad sylt , färsk frukt och deras egen fruktlikör som en välkomstgåva.

 

Kite2

 

Tisdag – Kite prioriteras

Vi kör till kitestranden, tio minuter bort, efter frukost och en promenad runt i byn. Vi njuter en lunch i strandbaren, färsk fisk från grillen och en sallad av närproducerade grönsaker. Vi är de första i vattnet när vinden blåser upp. Platsen är stor, och vattnet är kristallklart, platt och grunt. Våra sessions startar med elva och tolv meter kite, och vi måste byta till mindre storlek eter en timme när vinden blir starkare. Det är många faciliteter på platsen som gör allt väldigt enkelt; luftkompressor, Dry area för att torka kite, rushar, toaletter, beachbar, volleybollnät och förvaring.

 

SUP

 

Onsdag – SUP och kite

Vi är redo för ett surfpaddlingsäventyr. Vi vaknar tidigt och kör 15 minuter till Bácina lakes. Vår guide Ivan tar oss på en tur genom sju fina insjöar, och serverar oss frukt och förfriskningar på ”hemliga platser” under turen. Vi lär om den lokala kulturen och om floran och faunan runt sjöarna. Turen tar tre timmar och när klockan slår två har vi redan ätit lunch och är redo för ännu en kitesession. Förhållandena är perfekta och vi kitear sedan tills solen går ner.

 

Kayak

 

Torsdag – Kayak och kite

Vi reser tidigt från campet för att paddla kayak på Neretva river, tillsammans med vår kayakexpert Adrian. Älven kommer från Dinaric Alps och är den största vattenkälkar till det Adriatiska havet. Det kalla, turkosa vattnet flyter mellan oslagbara vyer. Vår 12 km långa resa är klar på två timmar, och vi stannar i staden Opusen för lunch, den mest fantastiska risotto vi någonsin ätit. Eftermiddagen och kvällen dedicerar vi till kite igen, och vi undrar om våra trötta kroppar någonsin kommer få lite vila mellan alla äventyr.

 

Kite3

 

Fredag – Vila och kite

Vi njuter en lugn morgon i Komin, med en lång frukost och sedan en utflykt i byn. Vi kollar in gymmet som är tillgängligt för alla gäster och vi kollar verandan där vi kommer ha morgonyoga. Mistralvinden kommer framåt kvällen och vi gör oss klara för ännu en session på vattnet med kite. Vi kitear under två timmar innan vinden lägger sig igen.

 

Yoga

 

Lördag – Fotboll och svart risotto

Iris praktiserar ett par avancerade yogaställningar medan vi väntar in vinden. Men vinden uteblir och vi bestämmer oss för att åka tillbaka till Komin. Vår husmor Miranda serverar en typisk svart risotto till middag, med färska skaldjur. Fantastiskt gott. Kvällen spenderar vi sedan på en bar där vi ser Kroatien spela mot Portugal under fotbolls-EM. Puben var full av fans i vitröta tröjor och barn sprang runt på gatorna utanför och viftade med flaggor. De grät alla när Kroatien förlorade, och vi gick miste om vad som kunde blivit en riktig folkfest.

 

Kite 4

 

Söndag – Fikontur

Dalamatia är fullt med fikonträd, och vi spenderade morgonen i ett fikonplantage. Det är här de producerar många av produkterna som säljs i butikerna på flygplatserna i Kroatien. Vi smakade fikonmarmelad, fikon- och vinsås, och fikonbars med olika smaker. Det var en smakfull upplevelse och dessa bars är perfekta som snacks mellan kitesessions.

 

Vår transfer till kitestranden idag är en segelbåt. Det är en vacker tur längs med älven Neretva. Vi kitear två intensiva timmar innan vädret blir helt ohanterligt. Vinden börjar skifta konstant – offshore, onshore, stark, svag. När himlen blir svart av otäcka moln går vi upp och sätter oss i strandbaren. Det åskar och regnar kraftigt, men vi är säkra och torra och njuter av en välsmakande pastarätt med skaldjur.

 

Kite 5

 

Over & out

Min vecka i Kroatien är över, men Iris kommer stanna kvar och vara vampchef fram till slutet av Augusti. Vi är supernöjda med kiteingen, platsen, aktiviteterna, människorna, maten, faciliteterna och husen där lampett huserar. Maten är god och hälsosam och lokalproducerad. Iris kommer hålla yogaklasser varje morgon på balkongen högst upp, med en oslagbar utsikt över älven. Juli var fullbokat redan innan vi lunchade lampett online, men det finns fortfarande ett par platser kvar i augusti. Välkommen till paradiset!

 

/ Lapoint Kite Manager – Marit Nore

 

Packages in Croatia

Level 1

BASIC - NO LESSONS