080316_0860

Guide till att välja rätt skidutrustning till snökite

Snökitearen Thomas Lone har pallplatser i freestyle och race, och äger skidor för alla förhållanden. Här är hans tips för att välja den perfekta utrustningen oavsett om du vill kitea topptur, race, göra tricks eller vill ha ett par skidor som funkar till allt.
 

 
Vilka skidor använder du till snökite?
– Mitt favoritpar är Atomic Punx, en mångsidig twintip-skida. Genom åren har jag samlat på mig ett gäng olika skidor, så nu kan jag verkligen välja utrustning efter förhållandena.
 
Vad är viktigt att tänka på när jag ska välja skidor till snökite?
Rätt längd är viktigt! Om skidan är för lång blir det svårt att manövrera, samtidigt som en för kort skida inte ger stödet du behöver, speciellt i svår terräng. En bra tumregel är att välja lite kortare skidor än de du har i backen, de bör gå någonstans mellan hakan och näsan.
 
Midtbredd 80-85 mm för kvinnor och 80-90 mm för män är bra för kite i de flesta förhållanden.
 
En mjuk skida är bra för att få pop, vilket är bra när du ska hoppa och göra tricks.
 
Skidor med stor radie alltså en rak outline, eftersom vi i regel kitear ganska rakt fram och tillbaka.
 

 
Vad borde jag tänka på när jag väljer bindningar?
– Skidorna vi använder för snökite, ofta i utmanande och ojämn off-pist, är egentligen konstruerade för backar. Bindningarna är din försäkring mot att i värsta fall bryta ett ben långt ute i naturen. Vi rekommenderar därför bindningar som enkelt kan lösa ut. Dessutom så kitear vi oftast långsammare är vad man åker i backen, så vi behöver inte de allra kraftigaste bindningarna. Gå för något med bra kvalitet, och vrid gärna ner vikten lite för att vara på den säkra sidan.
 
– Prova dig fram när du fäster bindningarna på skidorna, jag brukar ha dem lite längre fram än vad jag har på vanliga skidor.
 
Vilka pjäxor passar bäst?
– Det är viktigt att pjäxorna är bekväma. Vi kitear ofta flera timmar i sträck, så de måste vara rymliga nog att behålla bra blodcirkulation och vara varma. För fart och race är en styvare pjäxa att föredra. För trick och freestyle vill du ha något mellanting. En allt för styv pjäxa gör att du tappar flexibiliteten som behövs för trick, medan en allt för mjuk pjäxa gör det svårt att få skär med skidorna, och du får sämre respons.
 

 
Vilka skidor passar bra till race?
– För regatta och race vill du ha långa skidor med så rak outline som möjligt. Här kan du ofta hitta bra skidor begagnat. Super-G eller utförsåkningsskidor kan gå riktigt fort med rätt valla. Downhillskidor är svåra att få tag på, men med längder från 220cm och helt raka outlies kan man komma upp i över 100km/h! Tänk dock på att skidor som passar riktigt bra för race inte passar till speciellt mycket annat.
 
Skidor till freestyle, lek och tricks?
– Här gäller det att hitta en mjuk skida med rätt längd, som i “välja skidor”-frågan ovan.
 

Foto: Mathias Skaar Strand
 
Topptur och expedition?
Det är en kombination som jag tror blir vanligare. Möjligheten att kombinera kite, topptur och en pulka med samma par skidor öppnar för fantastiska naturupplevelser! I maj förra året kiteade jag hela Jotunheimen tvärs över på randonee-skidor. Turbindning och kite fungerar förvånansvärt bra. Undvik bara de allra lättasteutförs skidorna, de kan vara för mjuka för kite.
 

 
Hur fungerar följande skidor för snökite?:
Carving: Inte optimalt, de har mindre radie, och vill svänga för mycket när man kantställer dem.
Twin tip: Utan tvivel det bästa allround-valet av skidor för snökite. De är mjuka, har bra raka outlines och är lätta att manövrera.
Telemark: Det kan vara en utmaning! Eftersom vi svänger ganska lite när vi kitear har vi inte så mycket nytta av en lös häl, det blir snarare en nackdel när du ligger på skär.
Alpinskidor: Du kan absolut använda dina gamla alpinskidor till snökite i början! Efter ett tag skulle jag dock rekommendera att du investerar i twin tips om du ska köra mer än någon gång per år.
Längdskidor: Blir lätt ostabila och väldigt jobbiga att köra med i längden.
Topptur (randoneé): De nyaste superlätta randonee-skidorna är för mjuka och ostadiga för snökite. Men om du väljer en lite tyngre stabilare skida så är randonee utmärkta för att kombinera kite med expedition i bergen!