080316_0860

Juniormästaren i surf: Möt Bendik Borgen

 
Livet som tävlande surfare är en evig kamp för att få mest möjligt med tid i vattnet. För Bendik Borgen innebär det att all ledig tid utanför skolan tillbringas i bilen upp till Hoddevik eller i flyget på jakt efter vågor runt om i världen.
 

 
Hej Bendik! Grymt roligt att träffa dig! Hur hamnade du i surfvärlden egentligen?
 
– Att surfa är så enkelt; man behöver bara en bräda så är man igång. Man känner inte att man blir trött på samma sätt som i andra sporter. Det är härligt att vara i vattnet och blir man för varm är det bara att doppa ner huvudet i vattnet. När jag var mindre reste jag och min familj ofta till Sverige och medan de vindsurfare ville jag hellre prova surfing. Första gången jag provade i Sverige var jag runt 10-11 år. Efter det åkte vi till Portugal och efter det har jag varit mycket i Hoddevika, på ungdomscampet där. Nu är jag ungdoms-ambassadör för Lapoint.
 

 
Du kommer från Oslo; surfar du mycket hemma?
 
– Jag försöker att få till surf på alla semestrar och vi åker ofta till Hoddevika när vi har lediga helger. Hoddevika är speciellt, där känner jag många och det är alltid mysigt att komma tillbaka. Det är värt det, även om det är långt dit. Mina bästa surfminnen är därifrån, allt finns liksom här och det är aldrig surfa miner i vattnet utan alltid bra stämning.
 

 
Du har väll varit på ungdomscampet där flera gånger också?
 
– Ja, jag åkte dit första gången 2012 och blev förälskad i platsen och därför har jag har åkt tillbaka flera gånger. Det bästa med campet i Hoddevik är att du får så mycket frihet. Man startar dagen med surflektion och efter det så får du göra i princip det du vill och det finns massa att göra. En del väljer att bara chilla på campet och någon vill surfa mera (jag tycker såklart bäst om att surfa mera) 😉
 
Bloggpost-photos4
 
I fjol var du nere i Portugal och fick video coaching med Paulo do Barrio, hur var det?
 
– Det var grymt! Han filmade oss när vi surfade och efteråt fick vi se allt i slow motion. Då blir det tydligt vad man kan jobba mer på; paddling, svängar och vad man gör med armarna. Paulo är en väldigt duktig coach. Vi klev upp kl 07.00 för att surfa och jag är ingen ”mogonmänniska”, men det är skönt för då är inte så mycket folk i vattnet.
 
Bloggpost-photos3
 
Tävling eller frisurf, vad är bäst?
 
– -Helt klart att frisurfa, men alla tävlingar som jag har varit med på är tillsammans med vänner och då känns det med som en kul session utan press. Jag var med i VM i Kalifornien för 2 år sedan, tävlingen gick inte så bra med, men det var otroligt roligt att få vara med i landslaget. Efter tävlingen åkte hela gänget och surfade tillsammans, det var en riktigt bra upplevelse. I fjol var det NM på Stadtlandet och då var det jag och mina bästa surfkompisar som ”tävlade” mot varandra hela vägen till finalen. Vi hade vågorna för oss själva och hade kul! Jag var också med i EM och VM i fjol, det var väldigt lärorikt och roligt.
 

 
Var har du varit och surfat och vilken är din favorit?
 
– Norge, Portugal, Marocko, Biarritz och Hossegor i Frankrike, Kalifornien och Sverige. Tror det var alla ställen. Det är svårt att välja en favorit. Jag gillar Hoddevika, det är en plats där du kan surfa cleana vågor även på stormiga dagar.
 
Bloggpost-photos2
 
Det låter som om du lever drömmen! Om du skulle ge några tips till andra ungdomar som vill börja med surf, vad skulle det vara?
 
– Åk på camp och ge inte upp. Fortsätt att surfa så du inte glömmer det du har lärt dig. Det är nog de viktigaste tipsen.