080316_0860

Marthe slutade sitt jobb för att följa kitedrömmen

 
Det var kärlek vid första ögonkastet: Det var på en strand på Zanzibar det började, Marthes passion för kiting. Så småningom sa hon upp sig från sitt 9-5 jobb för att jaga perfekt vind runt om i världen. Marthe har många goda råd för den som vill börja kita.
 

 
Hej Marthe! Vem är du och när började du att kita?
 
– Hej, jag heter Marthe och är 27 år. Jag är en kite-entusiast och livsälskare. Denna sommaren hittar ni mig på kitecampen i Kroatien och på Sardinien.
 
– Jag började kita 2013, första gången var på en strand på Zanzibar. Jag beundrade dom färgglada kitarna till solen gick ner, jag hade aldrig sett någon liknade sport tidigare. Redan då var jag övertygad om att jag skulle älska att kita och att jag ville bli en del av det. Jag anmälde mig till en kurs i snökiting i Norge redan helgen efter jag kommit hem från min resa. Det var kärlek vid första ögonkastet.
 

 
Vad är det bästa med kiting?
 
– Allt! Jag har aldrig känt mig mer levande än när jag kitar. Jag älskar kombinationen av äventyrliga aktiviteter med att utforska nya vackra platser. Kitescenen växer och det är av människor som bryr sig om naturen, kiting och om varandra, det är en unik och inkluderande gemenskap. Det finns alltid någon att dela din upplevelse med.
 
– Det händer att jag bokat kiteresor och semestrar med människor jag precis träffat och några av mina bästa vänner har jag mött genom kitingen. För mig är kitingen en gåva som har öppnat en helt ny värld.
 

 
Du kommer jobba i Kroatien och på Sardinien i sommar. Kan du berätta lite om destinationerna?
 
– Båda campene ligger på platser som få turister besöker så här har man chansen att verkligen uppleva och vara en del av kulturen vid Medelhavet.
 
– Sardinien är en lummig, varm och idyllisk ö utanför Italien. Lokalbefolkningen är vänlig och campet drivs av Marco och hans familj på deras lilla gård. Patrizia, hans mamma, lagar fantastisk Italiensk mat baserad på ekologiska råvaror från farmen (grönsaker, frukt, ost, ägg, örter, skinka, kött m.m) Kitespottet Porto Botte ligger bara 10min bort och levererar platt vatten och konstant vind från Maj till Oktober.
 

Sardinien
 
– Kroatien bjuder på fantastisk natur, vita sandstränder och plattvatten-kiting. Neretva är den platsen med mest vind i Kroatien och jag jag fick kita 12 av 16 dagar när jag var där förra året. Förhållandena var perfekta. Vinden har en tendens att öka under eftermiddagarna så det finns möjlighet att planerar även andra aktiviteter och sevärdheter som området har att bjuda på; SUP-safari på vackra sjöar, simma vid vattenfall i Bosnia Herzegovina (bara en timme bort), smaka goda lokala viner på vingård, klättra, paddla kayak – bara för att nämna några..
 

Croatien
 
Har du ett tips till de som aldrig provat kiting?
 
– Numero uno: Följ med till en av Lapoint Camps fantastiska kitedestinationer! Då får du möjligheten att lära dig kite under de bästa möjliga förhållandena och få minnen och vänner för livet. Hoppas verkligen vi ses i Kroatien eller på Sardinien denna sommaren!
 
– Numero dos: Bli medlem av en av alla kitegrupper som finns på Facebook. Där kan du få svar på dina frågor och hålla dig uppdaterad på utrustning, vind, olika spots och arrangemang. Du kommer alltid få återkoppling från en eller flera vänliga kitare.
 
– Los mas importante: HA KUL! Var glad, njut av upplevelsen och alla nya kitevänner kommer på köpet. Var inte rädd för att åka ensam – du är välkommen att bli en i gänget!