080316_0860

Mindre blabla och mer #TAVAHA – ett snack med Nordic Ocean Watch om hur vi kan ta hand om våra hav

Tack vare passionen för surfing strävar våra gäster och staff efter att göra det bättre med att ta hand om både stränder och hav. Vi är också måna om att göra vad vi kan och arrangerar därför beach clean-ups varje vecka runt om på våra olika destinationer. En av våra inspirationskällor när det kommer till hållbarhet är vår partner Nordic Ocean Watch (NOW) – en ideell miljöorganisation som jobbar för att bevara haven – och deras #tavaha- program. Vi tog ett snack med Simen Knudsen, för att prata om havet och vad vi kan göra för att bevara det.

 

 

 

I den fantastiska filmen ‘Tavaha‘ får vi inblick i vad som driver dig och ditt koncept ”att lämna ett positivt handavtryck”. Hur uppmuntrar du andra till att göra göra en positiv skillnad?

 

Jag brukar säga ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Det viktigaste är de små valen vi gör i vardagen. Jag brukar uppmuntra till att man ska plocka upp åtminstone en bit plast varje gång man är vid havet. Varje liten ansträngning gör skillnad! Man kan också dra ner sin plastanvändning genom att sluta att använda och köpa plastpåsar, plastflaskor, engångsbestick, plastmuggar, sugrör och liknande produkter.

 

 

 

Med Tavaha som inspiration har våra gäster samlat ihop mer än 30 ton plast sedan 2017. Vad skulle du vilja säga till dem som bidragit?

 

Det är ju helt fantastiskt! För att sätta det i perspektiv – det innebär att ni har plockat upp motsvarigheten till mer än 2.3 miljoner plastflaskor! Varje liten plastbit som plockas upp är en vinst i sig. Så, ett stort tack till alla som varit med på de olika campen runt om i världen och lyft frågan, och som varit en STOR del i att göra skillnad.

 

 

Filmen ‘Tavaha’ är inspelat på en av våra absoluta favoritplatser på jorden, Hoddevik. Här är hela samhället involverat i att hålla bukten ren. Vad är dina bästa tips till dem som vill organisera en beach clean-up där de bor?

 

Det är enkelt! Det enda som behövs är en strand, några kompisar, något att lägga plasten i och en plats att lämna in plasten för återvinning. Det är verkligen så enkelt och det kommer att kännas fantastiskt. Se till att väga all den plast ni samlat in och dela med er av resultatet för att inspirera andra på hashtagen #tavaha – ett nordiskt uttryck för att ta vara på havet. Ge oss gärna en shout out på Facebook om du planerar en beach clean-up så kan vi hjälpa till med info och bra tips.

 

 

 

Vi ser till vår stora glädje att väldigt många av våra gäster uppskattar när vi försöker göra smartare val. Några av initiativen som uppskattas mest bland gästerna är våra köttfria måndagar, användning av solcellsenergi, sopsorteringen och gratis vattenstationer på campet istället för att sälja engångsflaskor med vatten. Vad finns det mer vi surfare kan tänka på?

 

Mitt råd är att använda hållbara produkter, speciellt när du reser till platser där det är svårare med återvinning. Det gäller för många surfdestinationer, så det blir en viktig punkt. Försök också undvika produkter med mikroplaster så som tvål, smink och tandkräm. Följ dem inspirerande tjejerna Radical Broccoli för fler tips på hur du kan dra ner på din plastkonsumtion. Dessutom är man mer än välkommen att hänga med oss för surf, beach clean-ups och ha kul vid havet.

 

Lär dig mer om #Tavaha, Simen’s syn på plastförorening och hur du kan bidra i videoen. För att uppleva Hoddevik och träffa likasinnade havsfolk, kolla in här.

 

Foto från Hoddevik: Simon Wittrup

Video: Bjarke Hvorslev

Sri Lanka beach photo: Marthe Muriel