080316_0860

X-Games guldvinnaren Tiril Christiansen bytte skidor mot surfbräda i Portugal

Den tvåfaldiga vinnaren av X-Games (slopestyle och Big Air 2013 & 2016) är vi van att se på skidor i en mer frusen miljö, men Tiril Sjåstad Christiansen visade sig ha talang för både teknik och stil på en surfbräda när hon besökte surfcampet i Portugal.
 

 
Hej Tiril, tack för sist och surfen i Portugal! Du har haft otur och missade denna skidsäsongen på grund av en meniskskada. Hur går det med rehabilitering och träning?
 
– Det går framåt. Jag är precis hemkommen efter en veckas ”semester” på Fuerteventura med min pappa. Det ligger många timmar hårt arbete bakom att nå OS-toppen och jag vet hur gott det kan göra att få lite distans och avkoppling. Efter det blir det lättare för mig att visualisera framgång och komma tillbaks till toppen igen.
 

Foto: Vegard Breie
 
I sommars var du tillsammans med en stor del av Red Bull teamet i Ericeira i Portugal. Hur var resan?
 
– Det var fantastiskt! Jag har provat att surfa en gång innan och hade verkligen lust att göra det igen. Jag önskar att vi hade haft fler dagar där, men det var kul att lära att surfa på de två sessions vi hade tack vare våran fantastiska coach (João Durão).
 

 
Hur gick det att surfa? Var det lättare eller svårare än vad du hade förväntat?
 
– Det var mycket lättare denna gången än första gången vi provade. Då trodde vi att det skulle vara lätt som en plätt och hyrde allt för små brädor, vilket vi fick ångra. Jag vill rekommendera all som vill lära sig att surfa att börja med en större bräda och tillsammans med någon som redan kan. Det är guld värt. Så fort mitt knä blir bättre ska jag upp på brädan igen!
 

 
Fick du några pikar från andra skidåkare när du plötsligt sågs med en bräda under fötterna?
 
– Nej, som tur är.. Jag åkte faktiskt snowboard tidigare, det var innan jag började med Twintip. Så skejtade jag lite också när jag var yngre.
 

 
Hur ser planerna ut för dig 2017? Ska du tävla något och finslipa på formen till OS 2018?
 
– Det är det som är planen. OS är mitt stora mål nu och det kräver massor av träning innan jag är på den nivån jag önskar att vara och det är dit jag måste för att ta medalj i OS.
 

Foto: Andreas Løve Storm Fausko