- Lapoint
- Blogg
- Förstå varningsflaggorna på stranden: Vad betyder de olika färgerna och hur ska man förhålla sig till dem?
Förstå varningsflaggorna på stranden: Vad betyder de olika färgerna och hur ska man förhålla sig till dem?
July 5, 2023Du har med största sannolikhet sett en flagga eller två på stranden när du varit på väg ner i vattnet för att fånga ett par vågor. Ibland är flaggan gul, röd, lila eller till och med en kombination av olika färger. Dessa flaggor är uppsatta för din säkerhet och för att uppmärksamma dig om de aktuella förhållandena i vattnet. Här är en guide med alla flaggor som du borde lägga på minnet inför dina kommande surfsessions och dagar på stranden!
När du lär dig att surfa är det viktigt att ha koll på vad som händer runt omkring en, oavsett om det är en annan surfare i vattnet eller hur vågförhållandena ser ut då detta ständigt ändras. Men har du någonsin gett tillräckligt med uppmärksamhet till de olika varningsflaggorna som sätts upp på stranden och vad de betyder? När är det säkert att gå ut och surfa eller ta sig ett uppfriskande dopp i det blå? När borde man vara försiktig och när är det verkligen farligt att ge sig ut och surfa?
Flaggorna på stranden är uppsatta för din säkerhet i vattnet och det är viktigt för oss surfare att veta vad de olika färgerna betyder. Att förstå varför en lila eller en gul flagga är uppsatt kan vara en stor skillnad mellan en bra surf session och en läskig surfupplevelse som kan sluta riktigt illa.
De mest vanliga varningsflaggorna på stranden – De olika färgerna och vad de betyder
Lyckligtvis är det inte massvis med olika flaggor och färger som du behöver memorera och det är egentligen inte heller så kallad rocket science. De flesta av flaggorna är lätta att gissa vad de betyder: grönt betyder säkra förhållanden, gul betyder måttliga förhållanden och röd betyder tuffare förhållanden. Än så länge är allt bra. Men det där med lila? Svartvitt? Eller en formad kon i orange?
Riktlinjerna för de olika flaggorna som är listade nedan kommer från International Life Saving Federations (ILS) internationell standard. Detta är en universal standard, men ha i åtanke att flaggorna kan se olika ut beroende på i vilken region och i vilket land du befinner dig i.
10 varningsflaggor för strand säkerhet (mer info om varje flagga nedanför!)
Alright, låt oss gå igenom de olika flaggorna och vad de betyder:
Grön flagga: Låg risk – Lugn surf och säker att simma
Gul flagga: Medium risk – Måttlig surf och/eller strömmar
Enkel röd flagga: Hög risk – Hög surf och/eller starka strömmar och simning rekommenderas ej
Dubbla röda flaggor: Mycket farligt – Stranden är avstängd för allmänt bruk
Röd och gul flagga: Rekommenderad badplats med badvakter
Svartvit flagga: Surfingområde – Simning är inte tillåtet
Gul flagga med svart boll: Inga surfbrädor eller andra icke motordrivna vattenfordon är tillåtna
Lila flagga: Farligt stickande marint liv har upptäckts
Orange vindsocksflagga: Offshorevindar är närvarande så uppblåsbara grejer bör inte användas
Röd och vit fjärdedels flagga: Nödutrymning
Notera: frånvaron av en flagga betyder inte att vattnet är säkert!
Grön flagga – Låg risk
Betydelse: Säkert att surfa och simma i milda förhållanden
En grön flagga indikerar på att surfförhållandena är lugna. Om det inte är några andra flaggor uppsatta är du är mer än välkommen att använda vattensportutrustning såsom bodyboards och surfbrädor. Den gröna flaggan visar att det är en låg risk för fara, men ILS är skeptisk till denna flagga. Den största anledningen till detta är att det alltid kommer att finnas en viss risk när man är i vattnet. Så ha kul och njut av din beach day – men kom alltid ihåg att hålla ett öga på hur förhållandena kan ändras. Ibland kan Moder Natur göra precis vad hon vill!
Gul flagga – Medium risk
Betydelse: Var försiktig, måttlig surf och/eller strömmar
Denna flagga är uppe när surfen är måttlig och/eller att det kan vara strömt i vattnet. Surfen kan bli svårare dessa dagar, så bli inte förvånad om du ser höga vågar och små rip currents. En bra simmare ska vara försiktig i vågorna medan en svag simmare rekommenderas att inte gå i och surfa överhuvudtaget. Det är en bra idé att hålla sig nära en livräddare när den gula flaggan är uppe.
Enkel röd flagga – Hög risk
Betydelse: Farliga förhållanden, höga vågor och/eller starka strömmar och det är inte tillåtet att simma
Simmare avråds från att gå i vattnet när den röda flaggan är uppe. Förhållandena är så pass farliga då, i vissa länder kan du till och med bli bötfälld om du går i vattnet när det är en röd flagga uppe. Surfare som bestämmer sig för att ge sig ut i vågorna ändå ska vara väldigt försiktiga. Var beredd på stora vågor och starka strömmar! Dessa förhållanden är hårda och farliga, så du måste vara VÄLDIGT försiktig.
Dubbla röda flaggor – Stranden/vattnet är stängd för allmänheten
Betydelse: Väldigt farliga förhållanden
När det är dubbla röda flaggor uppe ska du hålla dig långt ifrån strandkanten. Surfförhållandena är extrema och vattnet är “stängt” för allmänheten. Den dubbla röda flaggan används när surfförhållandena är som farligast. Vill du surfa i dessa förhållanden? Snälla tänk om! Vi råder dig till att inte göra det, oavsett vad!
Röd och gul flagga – Rekommenderad badplats med badvakter
Betydelse: Rekommenderat område för simning/body surfing med uppsikt av badvakter
Till skillnad från den gula och den röda flaggan har denna inte något att göra med fara i vattnet. När den röda och gula flaggan är uppe betyder det att en badvakt är närvarande. Vanligtvis ser du dessa flaggor på två olika delar av stranden, där området emellan är i uppsikt av badvakt och det är även där du rekommenderas att simma.
Svart och vit fjärdedels flagga – Område för surf
Betydelse: Område för surfbrädor och andra icke motordrivna vattensporter
När flaggan är hissad visar den området som är till för surfare och andra icke motoriska vattensporter. Precis som den röda och gula flaggan du hittar oftast dessa tillsammans med varandra där området i mitten pekar på zonen för surfing. Använd inte denna zon för simning. Så för icke surfare: håll dig på avstånd för att vara safe!
Gul flagga med en svart boll – Ingen surf
Betydelse: Surfbrädor och och andra icke motordrivna vattenfordon är inte tillåtna
När flaggan är uppe betyder det att du behöver lämna din bräda på stranden för att det inte är tillåtet att surfa här (eller att använda någon annan ej motordriven vattensports utrustning).
Lila flagga – Se upp för farligt marint liv
Betydelse: Marint liv har setts
När du ser den lila flaggan behöver du vara försiktig i vattnet då det är en signal på att man sett marint liv i området. Marina djur såsom brännmaneter, havsormar och stingrockor. De kan orsaka en fruktansvärd smärta om man har otur att stöta på dem. Så här simmar du på egen risk! Denna flagga är inte till för att varna om att hajar setts i närheten.
Orange konformad flagga – Visar riktning på vindförhållandena
Betydelse: Offshore vindar är närvarande, ej tillåtet med uppblåsbar utrustning.
Den orangea konformade flaggan är en varning för starka vindar. När vinden ligger offshore behöver du vara extra försiktig. Offshore vind kan svepa med dig ut i vattnet och det kan bli ganska svårt att ta sig tillbaka till stranden om du har otur. Så lämna din stora flytande Flamingo hemma denna dag!
Röd och vit flagga – Nödevakuering
Betydelse: Lämna vattnet omedelbart på grund av en nödsituation.
När den röda och vita flaggan är uppsatta måste du lämna vattnet omedelbart. Nödsituationen kan vara att en haj är i krokarna, att vattnet är förorenat eller om badvakterna måste söka efter en försvunnen person. Gå upp ur vattnet direkt!
Vill du se hela listan av de olika flaggorna? Kolla in The international Life Saving Federation´s strandsäkerhetsinformation här.
Varningsskyltar på stranden
I tillägg till de olika varningsflaggorna på stranden kan det också vara andra varningar på stranden i form av skyltar. Mestadels är det varningar som är lätta att förstå, men det skadar inte att ta en närmre titt på även de bara för att vara på den säkra sidan. På webbsidan City and County of Honolulu finns det en lista med varningstecken med bra beskrivning på vad de betyder.
Om du känner dig osäker eller ser en fara på stranden
Känner du dig fortfarande osäker? Tveka då inte att gå upp till badvakten och fråga om de tillfälliga förhållandena. Låt även badvakten veta om du ser någon som kämpar i vattnet och ser ut att behöva hjälp, det är bättre att vara safe than sorry!
NEWSLETTER