Surfer waxing board in Ericeira

Guider

Surf Vetenskapen - Hur surfbrädor tillverkas

Har du någonsin funderat på hur surfbrädorna i din quiver tillverkas? Det ligger en hel vetenskap bakom surfbrädor och hur dom tillverkas, vilket vi får lära oss av tre skickliga bräd shapers och tillverkare som är baserade i Portugals surf huvudstad. Låt oss djupdyka och ta en titt på  hur en surfbräda tillverkas steg för steg! 

Få saker kan toppa känslan av en perfekt surfdag och att fånga grymma vågor en solig dag med dina vänner. Men vad de flesta inte inser är hur processen av att skapa den perfekta surfbrädan från scratch funkar. 

Kort sagt så är surfbrädan baserad på en bit skum som måste formas till en perfekt shape, som sedan beläggs med glasfiber och resin (harts) som sedan slipas. Därefter återstår - fenorna, leash plug och applicera ett topplack och polera det. Och Voila! Din nya bräda är redo för att smasha vågorna! 

Hur surfbrädor tillverkas

Surfbrädor kan tillverkas i en fabrik inom några minuter eller tillverkas under en period av timmar, eller till och med dagar, av en skicklig formgivare och brädshaper. Hur som helst, att skapa en bräda är en vacker mix av konst och vetenskap.

”När du är i surf fabriken och verkstaden ser du alla små detaljer på brädan. Jag tror inte att folk inser hur mycket detaljer och jobb som ingår i processen”, säger Sergio Martins Nunes, grundaren av Surfing Room, ett lokalt företag som tillverkar surfbrädor i Ericeira.

"När du skapar och tillverkar olika surfbrädor förändras allt och ändå förblir allt detsamma. Vi använder samma process till varje bräda, men vi anpassar den efter villkoren och önskningarna på brädan som kunden vill ha”, tillägger Rodrigo Neves, ägaren till Kauai Surfboards. 

Processen med att skapa en surfbräda kan se väldigt olika ut beroende på många faktorer, såsom vilken typ av bräda som görs, vad kunden vill ha och brädtillverkarens kompetens. Även om processen kan utföras av en enda surf shaper, är den oftare uppdelad mellan olika shapers, inklusive formgivare, målare, glasare och slipmaskiner.

Med utgångspunkt från kärnan

Låt oss anta att kunden vet vilken typ av surfbräda de vill ha. Sedan börjar den tekniska delen!

Brädan kommer antingen att skapas helt från grunden eller genom att skära ut brädet från ett surfbrädeämne, en stor bit skum som fungerar som brädans kärna. Inuti finns en träbit som kallas en stringer, limmad mellan två skumblock, vilket ger flex och styrka.

Nu kommer vi till den komplicerade delen. Det är dags att välja material för kärnan. Det finns fyra huvudtyper av skumämnen som används idag:

  • Polyuretan (PU)

  • Polystyren (PS)

  • Expanderad polystyren (EPS)

  • Extruderat polystyrenskum (XTR eller XPS)

Var och en har sina för- och nackdelar och varierar i flexibilitet och täthet, vilket gör att de presterar olika när de surfas i vågorna.

Den traditionella surfbrädan har en kärna av polyuretan (PU) skum och är belagd med glasfiber och polyesterharts. Polyuretanskivor (PU) har styrt marknaden som det populäraste skum alternativet under lång tid, men EPS, som blev populärt i slutet av 90-talet, används också ofta. Den nya generationens skivor är gjorda av polystyren (PS eller EPS) skum och är belagda med glasfiber och epoxiharts. Kärn skivorna i polystyren är lättare, mindre motståndskraftiga och mer miljövänliga än PU-skivorna.

Det finns också mer ovanliga material som kan utgöra kärnan i en skiva, som återvunnen plast eller kork. Men du brukar inte se dessa brädor i en surfbutik. 

Vad är epoxy och polyester? 

När man talar om olika brädor kan man identifiera dem genom skummet, som PU eller EPS eller genom de olika hartserna, som epoxi och polyester.

Forma, glasa och slipa

Nu vet vi mer grunder om surfbrädans material, låt oss gå in lite mer i detalj om brädformning. Först skärs brädan ut ur ämnet, antingen för hand eller maskinellt. Sedan formar tillverkaren (shapern) brädan till önskad form.

Nico Carvalho är grundaren av Wavegliders, ett företag i Ericeira som tillverkar handgjorda surfbrädor. Han säger att även om varje steg är viktigt, så är det formen av brädan som verkligen gör skillnaden när du surfar på vågen.

”Om du ändrar formen på brädan får du en annan funktion. Det handlar om hydrodynamik (som aerodynamik, men i vatten)."

När brädan väl är formad kommer en glasare att laminera brädan, en process som kallas glasning. Detta är nödvändigt för att göra brädan hård och surfbar. Utan bra glasning skulle brädan förstöras på nolltid i havet. Det är här brädan kommer att täckas av en glasfiber beläggning och ett harts kommer att hällas över den. Sedan kommer slipmaskinen att slipa brädan och brädan kommer att gå igenom steg med beläggning, våt slipning och polering.

Beroende på tillverkarnas process, målas brädan efter kundens begäran och fenor och en plugg för leashen kommer att läggas till.

Saker att tänka på när du köper en surfbräda

När du köper en anpassad bräda är en av de viktigaste aspekterna att tänka på din surf nivå. Med rätt bräda kommer du att ha ditt livs bästa tid i vågorna, men om du väljer en bräda som är för avancerad för dig kommer du att känna dig besegrad på väg tillbaka till stranden.

"Börja aldrig med en bräda som proffsen åker på. Jag försöker alltid säga till personen som köper sin första bräda att köpa en stor som kommer att vara den snabba vägen för snabb utveckling. En större bräda gör att du kan fånga mindre vågor, vit vattenvågor och det är så du lär dig att surfa. Sedan är det en process för att minska längden på din bräda. Skäms inte över att ha en större bräda. Om du är ärlig mot dig själv och din bräd tillverkare kommer du att få hjälp att utvecklas snabbt, säger Carvalho.

“Det är viktigt att stötta de lokala bräd tillverkarna, de kan mer än alla stora produktioner i butikerna”, tillägger Martins Nunes.

Om du är osäker på din nivå, prata med din surfcoach och fråga vilken bräda de tror att du kan behöva. Lídia Carvalho Pinto är en lokal surfare och surfcoach i Ericeira. När hon ska köpa en ny surfbräda tänker hon på sina fysiska mått och storleken på vågorna hon vill surfa på.

”Mitt bästa råd är: Prova så många surfbrädor du kan och bygg en gedigen kunskap om surf utrustningen utifrån det. Sedan väljer du den surfbräda som ger dig det roligaste!” säger hon.

Njut av vågorna

Surfing är så mycket mer än bara en sport för så många människor. För vissa är det kulturellt och andligt. För vissa handlar det om att söka adrenalinet av att åka på stora vågor, och för andra är surfing en form av avkoppling. Sporten är baserad på en gemenskap och processen att skapa en bräda binder ett band mellan formgivaren, surfaren och den nya brädan. Nu när vi vet hur brädorna är gjorda är det dags att smasha lite vågor!

Senaste blogginläggen