Si_youtuber_photo

Surf

INTERVJUER

DREAMJOBBET: MÖT VÅR NY YOUTUBER!

Äntligen är det dags att börja dela historier. Efter ett år av isolering och inskränkningar börjar vi sakta men säkert närma oss det liv vi levde innan pandemin och allt underbart det för med sig. Våra historier är äkta. De kommer från personer vi träffar och får äran att kalla för vänner, från vågorna vi surfar och de lokala smaker vi upplever. Våra historier är helt ofiltrerade och de utspelar sig varje dag, året runt.

Under de senaste månaderna har vi letat efter någon som kan hjälpa oss berätta historierna, när tiden är inne. Någon som reser jorden runt och upplever allt, för att sedan dela ögonblicken med alla som vill göra en liknande resa, behöver inspiration eller kanske bara är nyfikna på hur livet på resande fot kan se ut. Så, för att hitta rätt person skapade vi en ny position som vi valt att kalla ”Drömjobbet”. 

Att välja bara en person för jobbet var svårt, vi vill rikta ett stort tack till alla som sökte, följde processen och hörde av sig med idéer. Men, efter att ha gått igenom flera hundratals ansökningar från hela världen lyckades vi till sist välja en. Hon heter Si Li och är en kinesisk/amerikansk, ung surftjej som lever för upplevelser och tar helt otroliga bilder. Det här är ett äventyr ni inte vill gå miste om!

Hej Si, kan du berätta lite om dig själv?

Hej, jag heter Si. Jag har studerat design och filmproduktion på USC. Jag älskar att surfa, åka skateboard och att vara ute i naturen. Min film blev nyligen vald till en av finalisterna i 2020 års Women of Cinematic Arts Feminist Media Festival by Sundance. Utöver det blev mina senaste fotografier publicerade i Vogues januariupplaga, 2021. Jag hade även möjligheten att leda ett par virtuella kampanjer för New York Fashion Week i maj 2020 och februari 2021. 

Vad fick dig att söka jobbet? 

Jag slutade bry mig om andras förväntningar och krav och bestämde mig för att leva det liv jag själv vill leva. Något jag tagit med mig från surfingen är att vi varken kan förutse eller kontrollera tidvattnet. Så, varför försöker vi förutse allt som händer i livet? Min dröm är att få berätta historier från mindre sedda och hörda surfare där ute. Absolut en svår uppgift, även utan skuldkänslor och stress från folk i min närhet som pratar om hur ”vild” och ”mindre mänsklig” jag blivit sen jag började surfa. Men jag har aldrig varit en som ger upp. Så, jag har bestämt mig för att inte följa de kulturella traditionerna utan istället följa min dröm att leva som filmproducent och surfare, livet ut. Alltid på jakt efter nästa äventyr. 

Vad innebär surfing för dig?

För mig har surfingen inga gränser.

Tid och plats blir oviktigt, det handlar om känslan att vara i vattnets händer.

Vem du är eller vad du varit med om har ingen påverkan på hur du kommer vara som surfare.

I mötet med det stora havet är du bara en liten, liten människa som försöker ta in allt havet har att erbjuda.

Surfing är lite som att resa, du känner dig lätt ensam, men du är aldrig det. 

Havet är som en adrenalinrush, det ger dig positiv energi.

Ibland är det allt du behöver, känslan av havet.

Det handlar inte om att fånga vågorna utan om känslan av att jaga.

Du paddlar så hårt för att sedan stå i ett par sekunder, ett par sekunder som kan bidra med lycka som varar i dagar, om inte veckor.

Om jag ska vara helt ärlig, den känslan överträffar alla orgasmer.

Vi skapar så många masker att gömma oss bakom för att bli accepterade av samhället men havet har förmågan att se vad som finns bakom masken.

Jag hoppas att jag, genom min kameralins, kan förmedla hur det verkligen känns att leva.

Låt oss hjälpas åt att sprida den känslan vidare.

Hur skulle du beskriva din humor?

Jag har rätt dålig humor, jag kissar på mig åt mina egna skämt.

Varför tror du att du är den ultimata personen för det här jobbet?

De senaste tre åren har jag backpackat jorden runt i jakten på vågor. Den enda skillnaden nu är att jag kommer dokumentera allt med hjälp av kameran och dela mina upplevelser med alla som vill.

Helt ärligt, jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle hitta ett jobb som ber mig vara mig själv. Jag är så tacksam och så lyckligt lottad som får möjligheten att vara en del av gänget och få betalt för att leva min dröm.

Media har en tendens att försköna bilden av surfing. De flesta surffilmer visar hur de bästa och mest erfarna surfarna har det på sina resor. Sanningen är att det finns över 50 miljoner surfare där ute och långt ifrån alla är proffs. Många har inte haft privilegiet att kunna surfa under sin uppväxt. Att visa verkligheten bakom hur man lär sig surfa, med all lycka och alla motgångar det innebär är något fler kan relatera till. Jag hoppas kunna inspirera andra och visa att ålder inte har någon betydelse, samt att det aldrig är för sent att börja resa och surfa.

Vad ser du mest fram emot under det kommande året?

Jag längtar efter att surfa tills mina armar känns som kokt spaghetti. Jag bor faktiskt rätt långt från mitt lokala surfställe, det tar en timme att köra dit och vågorna är inte alltid bra. Tanken av att höra vågorna slå utanför fönstret medan jag sover gör mig mer tänd än någon man i världen.

Här hittar ni Si Lis videoansökan. Hennes resa börjar i april.

Se till att följa med här på vår YouTube-kanal.

Vi ses bland vågorna Si!

Senaste blogginläggen