Surfing i Alentejo, Portugal - Den ultimata surfguiden

Hur låter det att bo på ett surfcamp omgivet av vacker natur, nyfikna åsnor och fantastiska vågor? Ganska bra, eller hur? Här är vår guide till allt du behöver veta innan du besöker Alentejo, Portugals dolda surfpärla.

Alentejo är en plats där man kan vara fri. Du kommer att känna lugnet i denna sydcentrala region som omfamnar dig i samma ögonblick som du lämnar den livliga huvudstaden Lissabon och ser det vackra landskapet och korkträden utanför bilfönstret. Här får du se det traditionella Portugal, omgivet av åkrar och vingårdar i alla riktningar.

Stränderna är rymliga och folktomma och erbjuder härliga vågor. Du kommer att få uppleva lokal portugisisk mat, lokalt vin och hisnande natur. Här är allt du behöver veta innan du bokar din nästa surfresa till Alentejo, Portugal!

Gratis om- och avbokning upp till 14 dagar innan ankomst

Läs mer

Var man kan bo i Portugal: Våra hjärtan finns på två ställen

Vi har två surfcamps i Portugal: ett camp i Alentejo och ett i Ericeira. Båda campen är fantastiska på sina egna sätt. Om du gillar en mer uppsluppen atmosfär i ett större camp är vårt surfcamp i Ericeira rätt plats för dig. Om du letar efter en mer avslappnad surfcamp-atmosfär är Alentejo det rätta valet.

Ett surfcamp som känns som hemma

När du öppnar grinden till vårt surfcamp i Alentejo ser du att det är omgivet av ett stort fält där våra söta åsnor och hästar promenerar omkring. Åsnorna är väldigt nyfikna och älskar att komma fram för en klapp! Stämningen på campet är väldigt hemtrevlig där alla umgås vid poolen, spelar kort i de skuggiga sofforna och njuter av fantastisk mat, som hemlagad pizza under pizzakvällarna och traditionell matlagning av vår begåvade kock.

Ta dig runt i Alentejo

Du kommer att få skjuts till och från surfspotsen  (och till och från de olika aktiviteter som vi erbjuder på campet) av vår härliga personal på campet. Om du känner för att köpa något i mataffären eller på apoteket ger vi dig gärna skjuts på vägen tillbaka från stranden efter surfingen. Du kommer att klara dig helt utan bil när du besöker vårt camp, men om du känner för att resa lite på egen hand och se de omgivande områdena är det en bra idé att hyra en bil.

Smaken av Portugal: Vad ska man äta i Alentejo?

De flesta middagar som vi serverar på surfcampet är hemlagade portugisiska rätter, tillagade med lokala råvaror. Basen i många rätter från Alentejo består av lamm, fläsk och Alentejo-bröd. Soppor är också mycket vanliga rätter, som Açorda. Och när du ändå är i Alentejo, glöm inte att njuta av det lokala vinet!

Traditionell mat från Alentejo

 • Açorda: En vanlig portugisisk soppa gjord på bröd, koriander, vitlök och kryddor från regionen. Toppas ofta med ett pocherat ägg.

 • Sopa de tomate: Tomatsoppan är enkel men ändå utsökt! Både ägg och bröd finns i soppan, vilket gör den ganska mättande!

 • Cozido de grão: En traditionell portugisisk gryta.

 • Bifana: En populär biffmacka som kan hittas i hela Portugal. 

 • Porco Preto: Porco Preto, eller svart iberisk gris, är typisk för det portugisiska köket. Du hittar Porco Preto i många rätter, som grillat fläsk och fläskgrytor i Alentejo-stil.

 • Queijadas De Évora: Ett traditionellt bakverk som är vanligt i hela Portugal. Den har en smörig botten och fyllningen är en blandning av socker, färskost och äggulor (inte att förväxla med den ikoniska portugisiska pastan pastel de nata). 

 • Sericaia com Ameixas de Elvas: En annan dessert som du inte bör missa är Sericaia com Ameixas de Elvas, som är en traditionell dessert i Alentejo. "Ameixas" är portugisiska för plommon. Desserten är äggbaserad och smaksatt med citronskal och kanel.

Väder och årstider: När passar det bäst att besöka Alentejo, Portugal för surfing?

Om nybörjarvänliga vågor med fantastiska förhållanden låter som din grej är Alentejo det perfekta stället att åka till. Sommarmånaderna bjuder på mindre och mjukare vågor, men Alentejo är en utmärkt plats för surf året runt. 

När de fina svallvågorna rullar in är Alentejo platsen för erfarna surfare. Som nivå 3-surfare hittar du bra vågor under hela året, men de bästa tiderna för högkvalitativa vågor och konsekvent surf är mellan april och juni och från september till november. Oroa dig inte om du vill besöka Alentejo under de kallare månaderna som nybörjare, det finns några fina nybörjarspots också. 

Du kommer att uppleva milda vintrar runt detta område i Alentejo, med temperaturer mellan 10-16 grader Celcius under den kallaste månaden (januari). Somrarna här är varma, med temperaturer runt 23-27 grader Celcius (men temperaturen kan nå 35 grader Celcius på riktigt heta dagar). Vattentemperaturen är som högst runt augusti med vattentemperaturer runt 20-23 grader. Vattnet är som kallast i slutet av februari med ca 15 grader.

Packning: Vad ska du ha med dig för din surfresa till Alentejo?

Du behöver inte ta med dig så mycket på din resa till Alentejo eftersom vi tillhandahåller både surfbrädor och våtdräkter på campet. Men det finns några saker som du inte får glömma att lägga i din resväska:

 • Pass

 • Myggmedel: Myggorna i Portugal är som mest aktiva från cirka maj till september, så en myggspray är bra att packa med dig så att du kan njuta av de varma sommarnätterna utomhus. 

 • Solskyddsmedel: Kom ihåg att ta med dig stark solkräm. Alentejo kan bli ganska varmt och torrt, så en solkräm med hög SPF kommer väl till pass. 

 • Bekväma skor: Det finns många fina platser att vandra på i Alentejo men vägarna kan vara ganska dammiga, så packa ett par skor som du kan gå runt i och känna dig bekväm. 

 • Badkläder: Ta med boardshorts/bikinis som är lämpliga för surfing.

 • En återanvändbar vattenflaska

Underwater shot of surfer sitting on surfboard

Hållbarhet

STRANDEN ÄR VÅRT HEM. VI LÄMNAR DEN BÄTTRE ÄN VI HITTADE DEN.

Vi har åtagit oss vårt hav, stränder och samhället. De är vår lekplats, vårt andra hem och vårt levebröd. Vi kommer att lämna dem bättre än vi hittade dem. Det betyder att alla våra anställda, vänner och gäster hjälper till med återvinning och att vidta andra åtgärder för miljön. Varje vecka arrangerar vi strandstädning och återvinningsaktiviteter på våra camps för att säkerställa att våra hem förblir som det var tänkt att vara.

Lapoint crew
Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Lapoint

Alla Camps & Kurser