080316_0860

Surfresa till Bali

Om ni någon gång ska åka på en surfresa, då MÅSTE ni välja en surfresa till Bali! Det är en perfekt ö att resa runt på. Detta är vår andra surfresa hit och vi skulle kunna åka hit hur många gånger som helst. Här finns perfekt surfing, den veganska/vegetariska maten är underbar, fint väder, äventyr och mycket mer.
 

 
Det vi började med på Bali denna gång var Lapoint. Det är ett perfekt ställe att bo på om man vill lära sig surfa (eller om man redan kan), lära känna nytt folk och ha en bra start på en surfresa till Bali. Här finns det man behöver, allt från yoga och surf, till andra att dela upplevelserna med och någon så enkelt som ställen där man kan fylla vattenflaskan med drickbart vatten.
 

 
Första veckan av vår surfresa till Bali med Lapoint såg ut såhär:
Måndag:
Dagen då alla checkar in, folk droppade in lite olika tider under dagen och vissa kom på natten. Vi kom dit på förmiddagen och la oss direkt för att lapa sol och lära känna de andra som redan hade checkat in. Efter någon timme kunde vi installera oss i vårt rum som vi skulle dela med två andra. Under dagen var det inga speciella aktiviteter, mer än att lära känna alla. På kvällen var det gemensam kvällsmat. Vi fick lite info om veckan och sen var det musikquiz!
Väldigt kul och bra planerat! Efter det led kvällen mot sitt slut och det var läggdags. Inne i ”vardagsrummet” hängde en tavla där morgondagens aktiviteter och information stod uppskrivet, bl.a. med tider för surflektioner.
 

 
Tisdag:
Upp 06.00, ingen sovmorgon här inte! Vi fick snabbt slänga i oss lite frukost och redan 06.30 gick Rip Curl-bussen mot Legian beach för första surflektionen. Instruktörerna var riktigt bra och det blev en härlig förmiddag. När surflektionen var över och vi åkte tillbaka till campet svidade vi om till badkläder och njöt i solen innan lunch. Man kan köpa lunch på campet, men vi har passat på att testa lite olika matställen i närheten istället, bl.a. Shady Shack som låg ett stenkast från
campet. Dit MÅSTE ni gå! Så gott! Senare på dagen var det surfteori där man fick lära sig lite mer om surfing och surfteknik. Det är trots allt inte bara att ställa sig på en bräda och glida med vågen! På kvällen var det välkomstmöte och namnlek. Vi var 48 stycken, många namn att lära sig och vi kunde knappt alla namn ens i slutet av veckan, haha! Men det var ett kul sätt att lära sig en hel del av namnen. Efter namnleken begav vi oss alla mot Oldman’s som är en stor restaurang och uteställe där vi åt god mat innan det var läggdags.
 

 
Onsdag:
Surflektion idag igen och solning efter det. Dagarna såg ganska lika ut, blandat med sol, upptäcktsfärd, hänga med andra som åkt till bali på surfresa, och såklart massor av surf! Vid 16-tiden var det yoga för de som ville. Jag hoppade det, då yoga verkligen inte är min grej. Lapade lite mer sol istället. På kvällen åt vi mat på campet innan vi återigen begav oss mot Oldman’s, denna gången för beer pong-turnering. Alla som ville satte ihop lag om 3 personer. Det var ju inte bara vi från Lapoint som skulle vara med, utan alla i Canggu som ville! Riktigt många deltagare. Vi var kassa, men hade kul ändå!
 
Torsdag:
På torsdagen var det ”layday” vilket betyder att det inte var några surflektioner, utan man fick göra vad man ville hela dagen. Det fanns några turer man kunde skriva upp sig på och vi skrev upp oss på att bestiga vulkanen Mount Batur.
01.20 satte vi larmet på och 01.45 gick bilen mot Mount Batur. Bilturen tog ca.2 timmar och vi var hur trötta som helst. Vi hade tagit på oss bra med kläder och var redo! Väl där så var det flera grupper som också skulle upp, men vi från Lapoint var bara 13 stycken. Vi fick alla varsin ficklampa och sen började vi gå. Skönt att vara ett gäng med någon som har koll och har organiserat allt, vi behövde ”bara” hänga med.
 

 
Fast det var inte så ”bara”. Herregud, det lutade nästan 90 grader hela vägen upp! Tur nog så tog vi några korta pauser för att dricka vatten och ta av lite kläder, längesen jag svettades så mycket! Det var ganska läskigt att gå upp när det var kolsvart ute, vi gick på en smal väg och man såg att det sluttade rätt ner åt sidorna, men inte hur långt upp man var. Efter cirka 2 timmar var vi äntligen uppe! Väl uppe så blåste det mycket och var riktigt riktigt kallt! Där satt vi och väntade på frukost och att solen skulle gå upp. Jag trodde seriöst att jag skulle frysa ihjäl, så kallt var det! Efter 1,5 timme så såg vi fortfarande ingenting för det var så molnigt, så vi bestämde oss för att börja gå ner. Efter en liten stund började alla skrika “omg” och gud vad fint det var! Molnen försvann och utsikten var fantastisk!
 

 
Efter att ha gått upp för den 1717 meter höga aktiva vulkanen, så var vi påväg neråt igen. På vägen ner kunde vi känna värmen från kratern, det behövdes efter kylan på toppen. När vi kommit ner åkte vi till varma källor där vi badade lite innan vi åkte hem till Lapoint igen. Det var en jobbig tur, men helt klart värt det! När vi sedan tog av oss skorna hemma hade vi extremt mycket vulkansand i och gott luktade de inte heller. Så perfekt att jag tog med mig ett par SmellWell!
 

 
Fredag:
Surflektioner igen. Denna dagen hade vi sett fram emot då vi skulle ha Bali Olympics! Grenar som limbo, stövelkastning, cheerleading, flip a cup och andra roliga grenar stod på schemat. Det var riktigt kul, alla kom varandra så nära den kvällen. Senare drog vissa vidare till Oldman’s och andra laddade för morgondagen.
 

 
Lördag:
Surflektion i vanlig ordning och yoga på eftermiddagen, en surfresa till bali är verkligen perfekt för att lära sig surfa, men också hinna med annat kul under tiden! På kvällen åt vi mat på restaurangen Deus, en riktig ”family dinner”. Efter kvällsmaten gick vissa vidare till Pretty poison för att se på skatetävling.
 

 
Söndag:
Inte så mycket som hände denna dagen, mer än att det var volleyboll-turnering där jag och min nyfunna vän Emma agerade DJ’s. Vi plockade även skräp på stranden. Lapoint har infört en ”beach clean” på alla camps. Det betyder att varje söndag så plockar alla (som vill) på alla camp, runt om i världen, skräp på stränderna. Vi var kanske 20st och på bara en halvtimme fick vi totalt ihop 70kg skräp från en liten bit av stranden. Förstår ni då hur mycket skräp det finns på
stränderna och framförallt i haven?! Tycker det är en riktigt bra grej de infört på Lapoint! Sista kvällen avslutades med mat på campet och lite sorg för att vi visste att vi skulle skiljas åt dagen efter.
 
En fin och framförallt kul surfresa med Lapoint var avslutad och vi har fått vänner för livet!
 
Följ Emmas resor på: @emyleufstedt