Girl doing a bottom turn in the maldives
  • Lapoint
  • Blogg
  • Tips till den erfarna surfaren: Så förbättrar du din bottom turn

Guider

Tips till den erfarna surfaren: Så förbättrar du din bottom turn

En viktig del av att utveckla surfandet är att förbättra sin bottom turn. Det är inte ovanligt att även erfarna surfare kämpar med just detta då och då. Att öva och förbättra sin bottom turn är ett bra sätt att ta sina surffärdigheter till nästa nivå. Så hur blir man bättre på bottom turns då? Vilken surftutorial ska man titta på och hur gör man en bottom turn på en longboard? Lugn, här är allt du behöver veta!

Bottom turn är utan tvekan grundstenen för prestationssurfing. Tekniken är så viktig att behärska eftersom den förbereder surfaren för i stort sett alla manövrar du kan göra på vågens ansikte. Detta är en teknik som du kan träna och förbättra i flera år.

Det finns olika nivåer av bottom turns:
  • Minor bottom turn: även kallad grundare bottom turn och är vanligast på mjuka vågor och följs ofta av manövrar som cutbacks och top turns.

  • Major bottom turn: även kallad djupare bottom turn, denna sväng är snävare och används ofta när manövrerar mer avancerat. Ofta följt av manövrar som barrels, airs och snaps.

Mindre bottom turns gör att surfaren är mer diagonalt vänd mot vågens axel/ansikte medan större bottom turns tar surfaren mer vertikalt upp på vågen. Vilken typ av bottom turn du bör göra beror på vågen i fråga och på din skicklighetsnivå.

1. Använd en större bräda

– Börja med en större (tjockare) bräda med medium rails och var uppmärksam på dina fötters placering och vart du placerar din vikt.

När du utför en bottom turn är det viktigt att inte lägga för mycket av din vikt på den främre foten eftersom det kan stoppa din bräda eller få dig att falla i vågen.

2. Surfa i området av vågen där den bryter

Du vill att din position på vågen ska vara så bra som möjligt och generera så mycket fart du kan, vilket du kommer att få på toppen av vågen, aka pocket.

– Fånga vågen på eller nära den brantaste delen av vågen, vilket hjälper till så att du får den hastighet som du behöver för att göra bottom turns.

3. Komprimera

– Nästa steg är att arbeta med kompressionsrörelserna. Sänk din underkropp och böj knäna för att få maximal kontroll och balans när du surfar nerför vågens ansikte.

4. Se vart du ska och gör din takeoff  

– Lär dig hur du gör en takeoff med siktet framåt, vinkelrätt mot stranden. Detta kommer att hjälpa dig att effektivt arbeta med svängen längst ner i vågen.

5. Val av vågor

– Surfa på vågor som låter dig öva på din manövrering. Lämpliga platser för dig att förbättra dina bottom turns- och top turns manövrar är antingen över reef breaks (rev) eller där vågen bryter på samma punkt, så kallade pointbreaks.

6. Timing är allt

– Det är viktigt att få rätt timing på vågen. Ha inte för bråttom för att hitta den perfekta timingen, låt vågen guida dig.

7. Din andning

– Att andas effektivt kommer också att förbättra dina kroppsrörelser, så leta efter några andningsövningar på internet som hjälper dig.

8. Surfskate

– Använd surfskate på land för att prestera och finslipa din bottom turn med hjälp av övningar som är speciellt gjorda för att utveckla dina färdigheter.

9. Fötternas placering

– Arbeta med fötternas placering på brädan, vilket gör att du kan svänga mer vertikalt utan att tappa fart och kontroll.

10. Titta på och lär av andra surfare och var inte rädd

– Titta på proffsurfare som gör det och försök att utföra samma rörelser. Låt någon filma dig på land i vattnet så att du kan analysera och förbättra dina rörelser genom att korrigera dig själv. Du kan också leta efter en bra surf coach som sätter upp mål för dig och hjälper dig med videoanalys. Och en sista sak: var inte rädd för att falla, vi måste alla falla för att resa oss igen!

Hur gör man en bottom turn på en longboard?

João menar att du bör följa samma tips och råd för att göra en bottom turn på en longboard som en shortboard.

Vill du veta mer? Se vår tutorial för hur man ska göra en perfekt bottom turn

Senaste blogginläggen