Surfers sitting in the line up Costa Rica

Guides

10 tips till dig som surfar på medelnivå

Här kommer vår topp 10 tips som ska ta din surfing till nästa nivå. 

Det är få känslor som kan jämföras med känslan av att utvecklas och komma till en högre nivå inom en sport. Men det är även få saker som får en att bli så frustrerad som när man inte riktigt tar sig till nästa nivå. Här har vi samlat våra bästa tips som ska ta din surfing till nästa nivå. 

1. Surfa rätt bräda för din nivå 

Ett misstag många gör är att de väljer fel bräda för deras nivå. Många väljer att lämna nybörjarbrädan på hyllan lite för tidigt. Istället hoppar de på en liten och kort bräda som kan göra att ens utvecklingen helt stannar av. Att surfa en bräda som är för avancerad för en tar bort allt det roliga med surfing. En mindre bräda kan vara svårare att paddla och kräver att man vet hur man tajmar en våg. Sanningen är den, man kan inte utvecklas om man inte fångar några vågor. Därför ska du välj något som passar just dig.  

Vet du inte vilken bräda du ska välja? Spana då in vårt inlägg omhow to choose the best surfboard for your level.

3. Håll det lågt

När du poppar upp ska du inte ställa dig upp helt raklång utan försöka hålla dig låg på brädan. Ju lägre du är desto lägre är din tyngdpunkt och det blir lättare att hålla balansen. Allt eftersom du utvecklas kommer du märka att allt handlar om vart du har tyngdpunkten. När du till exempel gör en sväng så handlar allt om vart du lagt vikten. Så glöm inte att böja på knäna. 

4. Generera fart och kraft

Ibland behöver man generera sin egen fart om vågorna är mindre och inte så kraftiga. Det är här man kan se den främsta skillnaden på en erfaren surfare och en mindre erfaren surfare. Mer kraft och fart = mer möjligheter. Genom att läsa en våg rätt kan du använda en vågs olika sektioner för att generera fart. För att detta ska fungera bör du vara säker på tips 2 och 3. Börja på den mest kraftfulla delen av vågen(peaken) och ha en bra ställning med böjda knän. För att generar fart ska du göra dig själv lättare och tyngre vilket kallas att ”pumpa”. Det svåra här är att få till tajmingen på när man ska skifta vikten på brädan. När du åker upp för vågen ska göra dig lätt och när du åker neråt ska du göra dig tung.

5. Positionera fötterna rätt

Beroende på vad du ska göra på brädan ska du ha olika positioner på dina fötter. Om du ska göra en sväng är det viktigt att ha bakfoten långt bak på tailpaden. Tänk att du ska ha fötterna där fenorna sitter fast på ovansidan. Ska du istället öka farten kan du flytta fram fötterna så att tyngdpunkten skiftas framåt och lägger mer tryck längre fram på brädan.

7. Öva din paddling

En sak att öva på är paddlingstekniken. Om man tänker efter paddlar man omkring på brädan mer än vad man står på den. Så att ha en bra teknik när man paddlar är viktigt. Ju mer du är ute i vattnet och paddlar omkring desto mer uthållig kommer du bli. Du kommer även lära dig vart du ska sitta för att enkelt fånga vågor så du slipper paddlar så långt och därmed spara på krafterna.

Här är några paddeltips:

  • Svanka ryggen och ligg längre fram på brädan istället för att ligga längre bak och inte svanka ryggen.

  • Håll armbågarna högt

  • Börja ditt paddeltag långt fram så att du flyttar så mycket vatten som möjligt.

  • Öva på land. Du använder hela kroppen men främst ryggen när du surfar så försök träna upp ryggen och axlar när du inte är i vattnet. Pull ups, superhuman och reverse flyers mm är bra övningar.

10. Njut av tiden

Det bästa tipset vi kan ge är att man alltid ska ha kul när man surfar. Bara du spenderar tid i vattnet kommer skillsen trilla in allt eftersom. Surfing är en svår sport som kräver mycket tid. Om du ska lägga all denna tid på att inte ha kul blir det inge bra. Så återigen, glöm inte att ha roligt när du surfar

Senaste blogginläggen