11 mistakes you make as a beginner surfer
  • Lapoint
  • Blogg
  • 11 misstag du gör när du börjar surfa (och hur du fixar dem)

Guider

11 misstag du gör när du börjar surfa (och hur du fixar dem)

Det finns en hel del misstag som lätt kan göras när man lär sig surfa, det händer oss alla! Det som är bra med att göra misstag är att det faktiskt är ett av de bästa sätten att lära sig vad man kan göra bättre i framtiden. Här listar vi några av de vanligaste misstagen som surfare på nybörjarnivå gör – och vad du bör göra för att åtgärda dem!

När du surfar för första gången har du nog märkt att det inte bara är att hoppa upp på brädan och fånga vågor direkt. Det blir några magplask här och där innan du hittar balansen. När du surfar finns det många oskrivna regler att följa och saker som du bör och inte bör göra. Det kan kännas lite överväldigande ibland att hänga med, speciellt när du är ny, men du är långt ifrån ensam! Det finns nybörjarmisstag i varje sport, surfing är inget undantag. För att göra starten på din surfresa lite enklare kommer vi att dela med oss av de vanligaste misstagen som nybörjare surfare gör och några tips om hur man undviker dem. 

Ifall du har gjort några av misstagen nedan, bli inte avskräckt! Att göra misstag är en del av inlärningsprocessen och det hjälper oss att bli bättre surfare. Tänk på att även erfarna surfare gör misstag.

Misstag nummer 5: Du ger dig ut i okända förhållanden

Problem: Att veta vilka förhållanden du ska surfa i är inte alltid lätt som nybörjare. Havet kan vara skrämmande och du bör inte underskatta dess kraft. När du inte känner till förhållandena kommer du att ha svårt att välja rätt tid för dig att surfa och du kan till och med hamna i farliga situationer om du paddlar ut i okänt vatten. Genom att inte känna till förhållandena utsätter du dig själv för onödig risk. Du kan till exempel fastna i en undervattensström och helt plötsligt märka att du har drivit långt från land. Så att lära sig surf förhållandena är viktigt inte bara för de goda tiderna, utan också för att hålla dig säker.

Hur du fixar det: Det bästa sättet att lära sig att läsa havet och veta vilka förhållanden som är bra för dig att paddla ut i är att lära sig av en surfinstruktör. Instruktören vet vilka platser och förhållanden som är bäst för dig. När du väl börjar surfa utan instruktör är nästa steg att be mer erfarna vänner om råd och att själv kolla surf prognosen. Något som också är viktigt är att vara en bra simmare, det gör dig mer bekväm i vattnet. Om du skulle hamna i en undervattensström är det bästa sättet att ta sig ut att paddla sidleds med stranden.

Kolla in vårt inlägg om hur du läser surf prognoser! 

Misstag nummer 6: Din Pop-up är för tidig eller för sen

Problem: Hur du timar din pop-up är avgörande och en av de absolut första sakerna man lär sig som nybörjare. Men det är knepigt! Du måste känna till vågens styrka för att hitta det perfekta ögonblicket för att komma upp på brädan. Som nybörjare kommer du göra ett flertal wipeouts och missa några vågor innan du lyckas få in känslan om när du ska poppa upp. 

Hur du fixar det: Inom surfing är timing verkligen allt! Så när du gör dina pop-ups, gör en mental anteckning för dig själv att inte gå upp för snabbt (eller för sent!). När du ser vågen du vill åka på, börja paddla med effektivitet och fart. När du känner att vågen lyfter upp dig, ge den ett eller två paddeltag till och gör din pop-up. Kom ihåg att inte skynda på den här rörelsen! Tänk på att övning ger färdighet. Så ha tålamod och var ödmjuk mot dig själv. Du blir bättre för varje gång!

Misstag nummer 7: Du tar tag i kanterna på brädan

Problem: Ett vanligt misstag bland nybörjare är att ta tag i surfbrädans sidor när du gör en pop-up. Man kan tro att det ger mer stabilitet, men ger dig istället en ännu mer ostadig pop-up med en wipe-out som följd.

Hur du fixar det: När du gör din pop-up ska du placera händerna precis under bröstet. Detta kan kännas lite instabilt i början, men det kommer att kännas mer och mer bekvämt när du tränar. Om du vill veta mer om hur du gör popupen, kolla in det här inlägget där vi visar dig hur du gör det steg för steg.

Misstag nummer 10: Du spelar inte efter reglerna

Problem: Du kanske inte har tänkt på det, men det finns en hel del regler i havet som måste följas när du surfar runt andra människor. Till exempel när en våg är din att ta och inte. Det kallas surf etikett och kan vara olika beroende på var du surfar.Om du bryter mot reglerna kan du få ovänner i vattnet, och det är ingen bra vibe!

Hur du fixar det: Som nybörjare kommer det att ta ett tag innan du börjar surfa i lineupen och behöver anpassa dig till alla regler i vattnet. Din surflärare kommer att berätta om vad du får och inte får göra, till exempel att inte droppa in framför en annan surfare på dennes våg. Men när det kommer till kritan handlar det om att respektera de andra surfarna och be om ursäkt när du gör ett misstag.

Vill du lära dig mer om surf etikett och vad du bör tänka på i lineupen? Kolla in vår inlägg!

Misstag nummer 11: Du har en dålig inställning

Problem: Att lära sig surfa är en lång resa, och ja, det kan vara riktigt frustrerande ibland. Det är inte ovanligt bland nybörjare att tro att de kommer att bli bra surfare på nolltid och sedan bli besvikna och irriterade när det inte händer. Att hålla i den frustrationen och låta det gå ut över din surfing gör att du glömmer bort att faktiskt ha kul.

Hur du fixar det: I slutet av dagen är vi alla här ute och surfar för att vi njuter av det och har en fantastisk tid i havet. Att hålla en bra inställning är nyckeln för att du ska kunna njuta av dina framsteg, det kan ta lång tid men att känna dig grinig över det kommer inte att få det att gå snabbare. Njut av varje ögonblick av det och ge inte upp! Kom ihåg, good vibes smittar av sig. Så kliv i havet med rätt inställning!

Senaste blogginläggen