Beginner surfer with instructor

Guides

Lär dig göra en perfekt pop-up

Att göra en pop-up är en av de viktigaste sakerna att bemästra när man lär sig surfa. Du behöver förstå grunderna i teorin och öva på din pop-up direkt när du lär dig surfa som nybörjare. Så hur gör du för att få till den där perfekta popupen som kommer ta dig hela vägen fram längs vågorna? Vi ger dig våra bästa tips!

Popupen är en av de mest grundläggande delarna av surfing. Men vad är en pop-up? Jo, det är rörelsen där surfaren går från att ligga på magen på brädan till att stå upp på fötterna. Denna rörelse kommer att utföras för varje våg du fångar och är viktigt för dig som nybörjare att träna så fort du börjar surfa. Vi hjälper dig att få rätt teknik så att du kan göra dig redo för att fånga din första våg!

Hur du ställer dig upp på en surfbräda – här är tre pop-up tips!

Börja din pop-up genom att ha en bekväm, centrerad position på din bräda. Du vill ha tillräckligt med stabilitet medan du paddlar så att du kan poppa upp utan att tappa balansen. Som nybörjare är det lättare att stå upp på en skumbräda än på en mindre bräda med mindre volym. Här är några saker att tänka på:

Håll en bra position

Innan du börjar din pop-up, se till att du håller en bra position på din bräda. Om du håller dig för nära nosen kommer du sannolikt att hamna ur balans och det finns då risk att brädan dyker. Om du ligger för långt bak på din bräda kan det i stället bli så att du inte genererar tillräckligt med fart för att fånga vågen.

Generera fart

Före du gör din pop-up behöver du ha tillräckligt med fart för att matcha vågens fart. Ta 4–8 paddel tag innan du fångar vågen för att matcha hastigheten och här är tajming a & o.

Blicken mot stranden

Fäst blicken mot stranden, ett av de vanligaste misstagen som nybörjare är att kolla ner på sina fötter i stället för rakt fram. Detta kan kännas onaturligt och obekvämt till en början men när du väl gjort det ett par gånger kommer det kännas enklare, samt kollar du ner på dina fötter när du gör din pop-up är det troligt att du också ramlar av brädan och gör en så kallad wipe-out! 

Så gör du en pop-up i 3 steg

1. Sträck på armarna

Lägg dig på din bräda med din kropp rak. I detta första steg kommer du att sträcka på dina armar. Detta gör du genom att placera dina handflator på brädan tätt intill ditt bröst. Det är viktigt att du håller händerna försiktigt uppe på brädan och inte tar tag i sidorna. Att hålla fast sig i sidorna av brädan gör det bara enklare för dig att falla av. Du ska i stället trycka upp din överkropp med hjälp av dina armar medan dina ben fortfarande har kontakt med brädan.

2. Positionera din bakre fot 

När du känner att din surfbräda har tillräckligt med fart och du känner dig tillräckligt i balans börjar du med att dra fram din bakre fot. Här vill du placera din bakre fot lite längre fram än där fenorna sitter.

3. Sätt din främre fot i rätt position

Du placerar din främre fot i mitten av brädan. Placera foten under dit bröst i mitten av dina händer. Detta steg vill du klara utan att mista din balans på brädan. Så fort din främre fot landar på brädan släpper du händerna från brädan. Håll en låg kroppshållning, din rygg ska vara rak och håll en bred positionering med dina fötter centrerade på brädan. Använd dina armar för att hålla balansen och de kommer även hjälpa dig när du ska lära dig svänga på vågen.

När du väl övar din pop-up och börjar få grepp om det kommer det gå fortare och du kommer inte känna det som att din pop-up görs i flera steg utan snarare kommer den vara i en och samma rörelse. Denna rörelse är något du måste öva på otroligt många gånger för att få det rätt! Att göra en rad pop-ups varje dag hemma och på stranden före en surfsession är bra sätt att bli mer säker på sin pop-up och din kropp kommer snart registrera rörelsen som en del av sitt muskelminne.

Hur man gör en pop-up i 4 enkla steg

Om det känns för svårt att öva på din pop-up i 3 steg kan du även göra den i 4 enklare steg för att underlätta. För denna teknik lägger du till ett steg i din pop-up där du använder ditt bakre knä. Detta är endast en korttidslösning som hjälper och gör det lite enklare för dig, men gör dig inte allt för bekväm med denna teknik i 4 steg eftersom när du blir bättre kommer du också behöva finslipa din teknik på surfbrädan och inte använda ditt knä. Här är hur man gör en pop-up i 4 steg:

  1. Sträck på dina armar

  2. Placera ditt bakre knä på brädan

  3. Sätt din främre fot i rätt position på brädan

  4. Sätt din bakre fot i rätt position på brädan

Senaste blogginläggen