Surfer waves
  • Lapoint
  • Blogg
  • Konsten att välja rätt: Din första performance-surfbräda

Guider

Surf

Konsten att välja rätt: Din första performance-surfbräda

Vid det här stadiet i surfing blir du oftast mer självständig, vilket betyder att du blir mer kräsen och noga med vad du surfar på. Det är väldigt viktigt att du behärskar att surfa allt från longboard till shortboard. Vår huvudinstruktör i Portugal João Durão förklarar vilken bräda du ska köra på.

När vågorna blir svårare gör en Malibu bräda eller en funboard definitivt det mer intresant och kul. Det gör det även lättare för surfaren att få mer paddlingskraft och fart som tillåter hon/han att få fler vågor, speciellt dagar då lineupen är full av folk. Då är det bra att öva på snabbare svängarna, tekniken och din stil.   Shortboards

Surfare som kommit till steg 3 vill oftast nå en svårare nivå i sin surfing genom att kopiera hur proffsen gör. Det är då väldigt vanligt att man väljer en shortboard, dock ska man vara försiktig med vilken bräda man väljer. Det är viktigt att tänka på din längd, vikt, vilka vågor du vill surfa samt vilken nivå du är på som surfare.   Försök alltid att kolla efter brädans volym, speciellt på en shortboard, då volymen kommer öka flytkraften, stabiliteten, balansen, kontrollen, farten och paddlingskraften. Detta är viktigt för att du själv ska kunna ta så många vågor som möjligt. Du vill inte heller ha en alltför smal och spetsig bräda då det istället kan bli en nackdel för din utveckling. Var ödmjuk när du väljer bräda, ta tid att lära känna den och låt den bli din bästa vän. På så sätt kommer du utvecklas snabbare som surfare. Försök att hitta en bräda med minst 30 liter. Kolla efter brädor som är specialgjorda för små, mediumstora och lätta vågor (inte för branta vågor). Kolla även hur kanten, undersidan och tailen är formad för att du ska få en bra relation till din bräda.

Material

Surfare som kommit till steg 3 kan försöka uppgradera sig från en hårdplastbräda såsom NSP, Ding it, Bic till en polyester/styrofoam eller epoxy/eps bräda. Om du inte är van surfare eller om ditt mål är att bara surfa för att ha kul borde du hålla dig till en epoxy bräda, då den i regel håller längre och är svårare att ha isönder. Det finns många märken som gör bra epoxybrädor, såsom: NSP, Torq, Ding It, Surf series.

När du blir en mer van surfare vill du hellre ha en bräda i antingen fiberglas eller lättviktig epoxy. Det finns många märken som gör brädor i fiberglas och epoxy. Al Merrick och Lost är exempel på två märken från Kalifornien som gör bra brädor i olika sorters former. De har även en rad olika brädor som har perfekt form för små och mediumstora vågor. Det finns också bra brädmärken från Australien, såsom Chilli Surfboards, Dhd, Js. I Europa finns brädmärkena Semente, Polen, Super Brand, Pukas, Bradley. Det kan vara bra att komma ihåg att fiberglas och epoxy är mer ömtåliga material, så var försiktig med din utrustning.

Fenor

När det kommer till att välja fenor är det bra att veta vilka vågor du planerar att surfa. När vågorna är lite mindre och lättare samt har en mer öppen vägg (pointbreaks) så är två fenor (twin fin) eller en fena (single fin) det bästa valet. När vågorna är snabbare, större och lite svårare kan det vara bra att byta till tre fenor (thruster) eller fyra fenor (quad). På så sätt kan du känna på dina brädors kapacitet. Genom att ändra fenorna kommer du känna skillnad i hur snabbt din bräda går, samt hur du har kontroll och driv i dina svängar. Det är också bra att tänka på storleken på dina fenor, vilket är beroende av din vikt. Materialet på fenorna har också stor betydelse. Både storleken och materialet är viktigt för att fenorna ska passa dig bäst.

girl surfboard beach

QUICK FACTS ABOUT THE FUNBOARD AND BIG SHORTBOARDS:

 Size: 6 – 7 feet

Leash: Approximately same size as your board

Fins: 3-4 fins, depending on the conditions

Material: Foam core and epoxy, polyester or polyethylene cover on top

surfboards

Senaste blogginläggen