Markus
  • Lapoint
  • Blogg
  • ”MR. SURFERS PARADISE” – MÖT MARKUS BOMAN

INTERVJUER

”MR. SURFERS PARADISE” – MÖT MARKUS BOMAN

Vi tog ett snack med Markus Boman om hur han fastnade i surfvärlden, om hans butik Surfers Paradise, sportens utveckling i Sverige och om vad för slags spännande brädor som gäller.

Hej, Markus! Tack för att du tog dig tid för att sätta dig ner och svara på några frågor om hur surfshops-businessen är och hur du kom dit du är i dag. Først og fremst: For dem som ikke kjenner deg – hvem er du og hva jobber du med?

– Jag är uppvuxen i Varberg där jag började vindsurfa när jag var 15 år. Jag blev helt besatt av sporten och sedan dess har vindsurfing, surfing med mera varit en central del av mitt liv. Vi har ju en kall vinter på dessa bräddgrader så jag har alltid åkt iväg på vintrarna för att surfa o vindsurfa. De senaste 10 åren har resorna mestadels varit rena vågsurf-resor! Jag sommarjobbade på den lokala surfshopen som tonåring och vid 25 års ålder blev jag delägare i det företag jag driver idag Surfers Paradise. Jag älskar fortfarande surfing lika mycket som för 30 år sedan och älskar att hitta rätt produkt till våra kunder så de får den bästa upplevelse i vattnet.

balck and white surfing

Det känns ju som att Surfers Paradise har funnits i alla evighet. När var det ni startade?

– Surfers som från början hette Surfshopen i Varberg startades av Helmer Wilhard från Jönköpng 1985.

surfers paradise surfing a wave

Jag räknar med att mycket har förändrats sedan dess. Hur ser surfbrädorna ut nu till skillnad från då?

– Vi som började surfa i Sverige på 80-talet hade ju tagit med brädor hem från våra resor. En av mina första brädor jag surfade i Sverige var en Local Motion 6’6 som jag tog hem från Hawaii. Men jag var tidig med att byta till större bräda och en av mina bästa vänner tog hem en Lighting Bolt minimal 7’2 som jag använde när förhållandena inte var perfekta. Nu har ju surfing vuxit världen över och utvecklingen på brädor de senaste 10 åren har varit enorm!! En kund som börjar surfa idag behöver inte vara en beach boy utan ha en bakgrund helt utan sport aktivitet. Sedan är det enormt mycket tjejer och kids som börjar surfa.

a skier snow powder

Är det fler surfare i vattnet? Hur många var i vattnet 1985?

– På 80-talet var det mycket få personer i lineupen här i Sverige. Vi var ett gäng i Varberg, Skåne och Stockholm. Men nu är det flera tusen personer som surfar i Sverige.

Har du några heta surfbräds-tips för svensk surf? Och för utlandsresor i vågor med mer power?

– Idag finns det så mycket att välja på men skulle jag själv välja en bräda för Sverigesurf och tubande Indo skulle jag ta en Hayden Shape Hypto Krypto eller nya Slater design Omni.

surfing in the 80's
surfers paradise 80's

Hur ser framtiden ut, har du några reser planerade för hösten?

– Det blir en snabbis till Hossegor om 2 veckor, men ser fram emot Portugal resan där jag ska vara med på Surfers Week på Lapoint 16-23 Oktober. Jag har på senare år börjat åka en hel del skidor igen och tävlat i alpint racing Slalom och GS Slalom. Direkt började man åka med en coach och det ger ju enormt mycket, så mycket att jag tog SM medaljer och även VM Brons i Masters klassen. Men i surfing är det mycket få som jobbar med coach på amatörnivå, förutom nybörjar camps. Men jag tror stenhårt på att gå surfcamp för oss som vill utveckla sin surfing. Så jag ser verkligen fram till att delta på Surf Coachingen i oktober!

surfer striped t-shirt

Senaste blogginläggen