Intermediate surfer in Costa Rica on a wave-min

Guider

Så väljer du rätt surfbräda för din nivå

Oavsett om det är dags att skaffa din allra första surfbräda eller om du vill utöka din samling med en ny, är det viktigt att veta vilken bräda du ska välja. Den här guiden hjälper dig att förstå surfbrädans storlek och volym, vilken typ av surfbrädor du ska välja mellan och allt annat du behöver veta för att välja en bräda för varje nivå.

Det finns otaliga surfbrädor att välja mellan, oavsett om du beställer en online, går till din lokala surfbutik eller specialbeställer en bräda direkt från en shaper. Många erfarna surfare har bra kunskap om vilka brädor man ska skaffa, samtidigt som det kan vara en knepigare process för nybörjare. När du väljer en surfbräda är det många faktorer som spelar in och en massa frågor kan dyka upp. Vilken storlek? Vilken typ? Och hur är det med volymen? Låt oss dyka in i det!

Vad du behöver veta när du väljer din nya surfbräda

Det finns många saker att ta hänsyn till när du väljer vilken bräda som är rätt för dig. Här är fyra frågor som du kan ställa dig själv för att veta vilken surfbräda du ska välja:

Fråga 1: Vilken surf nivå ligger du på? 

Det är viktigt att du väljer en bräda som inte är för svår för dig. Så, vilken är din nuvarande surf nivå? Nybörjare, medel eller avancerad? Om du inte är säker kan du be en erfaren vän eller surf coach att se dig fånga några vågor och ge deras åsikter. Glöm inte att lägga ditt ego åt sidan här. Du vill inte köpa en bräda som är för svår, en som får stå hemma och fånga mer damm än vågor.

Fråga 2: Vad är din längd och vikt?

Dessa är nyckelfaktorer för att bestämma din brädas storlek och volym, men vi återkommer till det längre ner i inlägget.

Fråga 3: Hur bra är din kondition?

Som du kanske vet, är surfing en fysiskt utmanande sport och kräver mycket av surfaren. Om din kondition är på den svagare sidan, kommer en bräda med mer volym att hjälpa till att göra paddlingen lättare. När du blir starkare på att paddla kan du avancera till en mindre bräda.

Fråga 4: Vilken typ av vågor vill du fånga?

När du väljer din surfbräda bör du ha i åtanke vilken tyg av vågor du vill surfa på. Vilka förhållanden gillar du att surfa i? Avslappnad cruising eller snabba turer? Större eller mindre vågor? Tyvärr finns inte den perfekta surfbrädan som passar alla vågor och stilar. När du utvecklas och vill surfa på olika stilar kan det därför vara en bra idé att bygga en samling med olika och unika brädor.

Olika typer av surfbrädor – och när de ska användas

Din surfbräda måste matcha dina behov. Eftersom det inte finns en surfbräda som kryssar i alla rutorna för vad en perfekt bräda ska vara, är kompromiss nyckelordet här. Det finns för- och nackdelar med alla typer av brädor på marknaden. Några av de vanligaste brädorna du hittar i surfbutikerna är:

  • Fishboard: Dessa brädor ger dig en hel del fart och flyt. ‘’Fisk’’-brädan fungerar bra på små till medelstora vågor och kommer att göra tiden på svaga vågor njutbar! En svaghet med det här brädan är att det är svårare att fånga vågor med det än det skulle vara med en större bräda. Den ger mer manövrerbarhet än de längre brädorna, men jämfört med en shortboard är den mer begränsad.

  • Shortboards: Detta är en kortare surfbräda för avancerade surfare som vill ha en surfbräda som presterar och är lätt att manövrera i vågorna. Rena och kraftfulla förhållanden är idealiska för denna bräda. ‘’Shortboarden’’ är svår att paddla och det är svårare att fånga vågor med en shortboard än med en större bräda. Ett vanligt misstag bland medelsurfare är att byta upp till en shortboard för tidigt och därigenom sakta ner deras framsteg när de inte kan åka på den.

  • Funboards: Om du är nybörjare som vill gå upp i nivå från en longboard kan funboarden vara ett bra val. Denna bräda kan beskrivas som någonstans i mitten av fishboard och longboard. Från longboard får den enkel paddling och från fishboard får den lättare manövrer i vågorna. Funboards är bra för nybörjare och medel-surfare i mindre vågor.

  • Longboards: Som du kanske hör på namnet är dessa brädor på den större sidan, ofta mellan 8-11 fot. Longboards kan användas av nybörjare till avancerade surfare och fungerar bra i låga vågor. Det är ett utmärkt val för surfing året runt. Longboarden ger mjuka åk med bra flyt och stabilitet. Den här typen av bräda är inte gjord för snabba svängar och de kan vara ganska svåra att flytta runt på grund av dess stora storlek.

Soft-tops: För dig som är nybörjare är en surfbräda med skum överdrag och mycket volym ett bra alternativ. En surfbräda med hög volym kommer att ge stabilitet, kontroll och göra brädan lätt att paddla och fånga vågor med.

Här är några standarddiagram som hjälper dig att välja olika typer av brädor. Måtten visar den minsta storlek på brädan du bör ha. Tänk på att detta bara är en guide, om du är osäker på vilken storlek bräda du behöver så fråga personalen i surfbutiken. Vissa surfskolor hyr ut surfbrädor i olika storlekar, det kan vara en bra idé att prova en innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa.

Välja storlek på Shortboard

För dig som surfar mindre än en gång i veckan:

surfbrada svenska 1

För dig som surfar en gång i veckan eller mer:

surfbrada svenska 2

Välja storlek på longboard

För dig som surfar mindre än en gång i veckan:

surfbrada svenska 3

För dig som surfar en gång i veckan eller mer:

surfbrada svenska 4

Så, vilken är den bästa storleken på surfbräda för mig?

Okej, nu vet du grunderna i vad du bör tänka på när du väljer en surfbräda. Köp inte den nyaste proffsmodellen för alla dina pengar, köp en som fungerar för dig och din nivå. Om du är nybörjare bör du skaffa en bräda med mycket volym, är du mer erfaren så finns det fler faktorer till det. Allt beror på dina personliga preferenser, vi föreslår att du väljer den du har roligast på och som låter dig fånga flest vågor!

Senaste blogginläggen