Photo - Doc Ball

Guides

Surf och dess komplexa historia

Surf kräver inte mer än en bräda, bra vågor och känslan av äventyr. Det är drivet av att ha kul och känna adrenalin, allt samtidigt som man är i kontakt med naturen, vilket kan liknas med yoga eller vandring i skogen. 

Men vart och hur kom surf till? Detta verkar mer komplext än man kan tro, för att surf eller en form av body surfing, har utförts i flera årtionden. Även förr i tiden, då varken någon typ av media eller foto existerade. Med andra ord: Då mänskligheten började simma, är det med stor sannolikhet då vi började surfa också. 

VAD ÄR SURF?

Surf fick sitt namn från den välkända artisten John Webber, som upptäckte lokala invånare på Hawaii i bukten Kealakekua som gjorde just denna aktivitet. Det ursprungliga ordspråket på engelska är “wave crest, break of swell”. 

Surfingens historia runt om i världen 

PERU

Bevis har säkrats i Peru som tyder på att det i hundratals år har kallats att åka på en våg sittandes på ett fartyg, vilket kallas "Chimu". Inka har också surfat under 1590 talet som dokumenterats i en journal.

POLYNESIEN

Surfing sägs vara en stor del av den antika polynesiska kulturen, som förr i tiden blev en kontakt med europeiska kulturer. Grottmålningar från 1100-talet visar människor som glider på vågor.

HAWAII INNAN EUROPEISKA INFLUENSER 

Polynesier tog med sig surfing till Hawaii och sporten fick mycket uppmärksamhet från hawaiianer. Det sågs inte bara som en sport utan också som en viktig del av religionen. Valet av träd för att forma en bräda var avgörande. Religiösa ritualer praktiserades under utformningen av varje bräda. Dessa tjänade som skydd och för att säkra gudarnas välvilja. Även om alla var en del av surfingen fanns det ett strikt regelsystem som reglerade vem som fick surfa på vilken plats.

Hawaii efter kontakt och surfing i USA

Det första skriftliga beviset på surfingens historia hittades i James Cooks dagbok. Han var inte bara den europeiska kaptenen som dokumenterade nya länder som Australien och Hawaii utan också skrev om sporten som vann miljoner hjärtan världen över.

Efter att kristna missionärer tog över Hawaii fick hawaiianerna förändras mycket. Surfing var inte tillåtet längre på grund av nakenhet. De var tvungna att besöka kyrkan ofta och barnen fick genomgå kristen utbildning. Surfing förlorade tyvärr sitt starka inflytande under denna tid - men försvann aldrig helt.

Surfing demonstrerades första gången i USA 1885 av tre tonåriga hawaiianska prinsar som surfade på mynningen av San Lorenzo-floden i Santa Cruz på redwood brädor. 1907 demonstrerade George Freeth surfing som ett reklamtrick vid Huntington Beach-piren.

Men surfing blev inte riktigt känt och populärt förrän i början av 1900-talet med en grupp tonåringar som kallas "Beach Boys of Waikiki". En av dem var George Freeth. Han flyttade till Kalifornien, blev livräddare och började sprida ordet om surfing.

1912 vann Duke Kahanamoku eller "The Duke" som var en av de bästa surfarna på Hawaii, den olympiska tävlingen på 100 meter fristil, på grund av crawl tekniken han hade kopierat och anammat från surfing. Efter framgångarna i Stockholm reste han runt i världen och introducerade surfing i alla regioner där förhållandena gjorde det möjligt.

När Hawaii gick med i USA som den 51:a staten blomstrade turismen på öarna som aldrig förr.

Surfingens historia i Sydamerika 

För cirka 4 000 år sedan bemästrade fiskare från Moche- och Chimú-kulturerna konsten att surfa på vågor på "caballitos de tortora" (vass fiskeflotte). De tidigaste fotografierna av surfare på Chorrillos i Lima går tillbaka till 1914. 1942 tog Carlos Dogni Larco med sig sin första bräda från Hawaii och fick med sina vänner till sporten och grundade Club Waikiki.

Surfingens historia i Australien

1910 demonstrerades surfing med en 300 cm lång surfbräda formad i Waikiki Beach, Hawaii. Tommy Walker hade köpt den för 2 dollar.

1914-15 demonstrerades surfing i Australien av sim legenden Duke Kahanamoku som en del av hans turné. Hans tavla visas nu i Sydney i Freshwater Life Saving Club.

Surfingens historia i Storbritannien 

Fyra australiensiska tonåringar introducerade surfing i Storbritannien 1929. Idag har sporten ett litet men betydande antal anhängare, och Cornwall anses vara ett mecka för surfing i Storbritannien.

Surf utrustningens utveckling

Utvecklingen av surfbrädan och uppfinningen av den första våtdräkten. 

Inte bara surfandet i sig självt utan också utrustningen har förändrats mycket – särskilt under de senaste åren. En stor förändring skedde när den runda nosen och de laminerade fenorna täckta med glasfiber introducerades. Dessa gjorde otroligt snabba manövrar möjliga.

Fram till början av 1900-talet var designen av surfbrädor relativt enkel. Brädor gjordes av plankor skurna från Willi Willi, Ula, Koa och Redwood trä, alla infödda på Stillahavsöarna. Dessa kan väga så mycket som 150 pund. Det var ungefär som att surfa på en våg på ett matbord. För att hålla träet slätt och lite vattentåligt behandlades de med korall och färgades sedan med bark och kol innan de avslutades med ett lager nötolja.

Designers av surfbrädor kom till slut på att mer aerodynamisk surfing kom med en bräda som var ihålig, lätt och vattenavvisande. 1926 ändrade surfaren och brädmakaren Tom Blake saker när han skapade en ihålig surfbräda. Den var 15 fot (4,6 m) lång och vägde 100 pund (45,4 kg). Dess design gjorde den mycket snabbare än traditionella surfbrädor. Blakes bräda blev den första masstillverkade surfbrädan. Han installerade också de första rodren, eller "fenorna" på surfbrädor 1935.

Den stora uppfinningen var glasfiberskivor och polyuretan skummet som skulle utesluta användningen av kraftigt trä. Bräd tillverkaren Pete Peterson gjorde den första glasfiber brädan 1946, byggd runt ett furuträd (en centreboard), täckte sedan och förseglade den med glasfibertejp.

Den första våtdräkten å andra sidan uppfanns av Jack O’Neill i början av 50-talet.

Surfbrädan i polystyren i Storbritannien uppfanns av Reginald Sainsbury från Wilcove i början av 1960-talet. Fyra unga australiensare seglade på SS Arcadia från Sydney till Tilbury hamnar 1962 och proppade in, vad som tros vara de första glasfiber surfbrädorna som någonsin setts i Storbritannien in i Londons taxibilar och vidare till Cornwall.

På 70-talet uppfann australiensaren Simon Anderson dagens 3-fen-system på shortboard. Detta var det sista eminenta steget som ledde till shortboarden som vi känner den idag.

Surfaren Jack O'Neill och hans söner skapade de första bengreppen mellan 1971 och 1973 av böjliga, flexibla, kirurgiska slangar. Dvs leash som vi känner det idag. Den ena änden fästs vid brädans bakre del med en inbäddad plugg, och den andra änden hängde som en fotled på surfarens ben.

Den stora surf boomen hände. Det sägs främst ha drivits på av den ökade tillgängligheten av surfbrädor. Men våtdräkter blev också bättre, vilket möjliggjorde surfing i kallt vatten och mindre brädor gav möjligheter till mer snabba svängar och manövrar. Hollywoodfilmer gjorde surfing populärt i områden långt borta från vatten och ledde till en stor ökning av surfresor, en helt ny livsstil.

Surfing i denna tid 

Konstgjorda vågor

Dom senaste framstegen inom surf industrin är utvecklingen av konstgjorda vågor. Ett framsteg som skulle kunna revolutionera och ytterligare stärka sporten genom att göra den tillgänglig för miljontals människor som permanent bor långt från kusten och vatten.

ISA 

International Surfing Association (ISA) ansvarar för surfing, håller världsmästerskap i flera länder, med årliga evenemang uppdelade i olika kategorier inklusive juniorer, öppna mästerskap och proffs. 

World Surfing Games är surf motsvarigheten till OS.

ISA är också det officiella styrande organet för att tillhandahålla professionell surf instruktörsutbildning. Alla instruktörer på Lapoints surfcamps är kvalificerade och kan även allt om surf destinationerna de jobbar på innan och utan, för att ge optimala inlärnings förhållanden i vattnet, och under teorilektionerna. 

Konkurrenskraftig surfing

Association of Surfing Professionals (ASP) anordnar professionella surftävlingar och World Championship Tours (WCT). Detta är en turne med 48 tävlande och tio års datum. Dessa evenemang hålls på olika platser runt om i världen, inklusive Pipeline (Hawaii), Teahupoo (Tahiti) och Jeffreys Bay (Sydafrika). ASP:n håller också ett evenemang som kallas "The Search". Detta främjar äventyrs- och reserelaterade aspekter av surfing. Surfing har också lagts till i OS nyligen.

Senaste blogginläggen