Advanced surfer in the maldives
 • Lapoint
 • Blogg
 • Top 10 tips & tekniker för surfare på avancerad nivå och hur du utvecklas

Guides

Top 10 tips & tekniker för surfare på avancerad nivå och hur du utvecklas

Med hjälp av vår globala surfcoach João Durão listar vi våra bästa avancerade surftips och tekniker. Tips som kan hjälpa dig utveckla din surfing år ut och år in. Allt från att lyckas med din ‘’snap’’ till att förbättra din ‘’bottom turn’’ – här kommer våra bästa tips och tekniker!

Som en erfaren surfare tillbringar du otaliga timmar i havet. Du gick från nybörjare till medel till avancerad surfare, och vid det här laget känner du dig riktigt bekväm i vågorna. Men om du vill förbättra din surfning ännu mer, gäller det att se detaljerna för att fortsätta dina framsteg. João Durão är vår globala surfcoach för våra surfläger. Här listar vi hans bästa tips och tekniker för dig som surfar på avancerad nivå, som han lärt sig under sina tjugo år av surfing:

1. Prova olika platser och brädor

– Mitt första tips är att surfa på olika platser! Res så mycket som möjligt för att få chansen att surfa och utforska nya vågor. Gå utanför din comfortzone och testa olika brädor,  experimentera med olika fenor, vax, koppel och våtdräkter. Se vad som finns där ute och vad du gillar bäst!

2. Fortsätt att utvecklas och lära dig även på land

– Du kan utveckla din surfteknik även på land genom att se på surfklipp och surftävlingar. Läs om surfing och lär dig bedömningskriterierna. Kanske till och med gå ISAs internationella domarkurs!

Att titta på surf videor i slow motion är ett extra tips för att få en tydligare bild av vad proffssurfare gör ute i vågorna och vad du kan ta med dig för att utvecklas.

4. Öva på din bottom turn

För att få en självsäker och stark bottom turn krävs övning, speciellt när du surfar i olika förhållanden. Att få till en bra bottom turn kan ta år av träning och den skiljer de riktigt avancerade surfarna från de mindre vana. Kolla in det här inlägget för att läsa Joãos bästa tips och se vår tutorial på hur man gör en bottom turn.

5. Hur du bemästrar din rail to rail surfing

Genom att lära dig använda surfbrädans skarpa kanter (rails) för att skära in i vågen medan du surfar kommer det hjälpa dig att generera fart i din bottom turn och gör det lättare i olika manövrar. Här listar João tips på hur du förbättrar din rail surfing:

 • Välj långa vågor som ger dig möjlighet att surfa på dem under en längre period. Och öva, öva, öva för att få till knycket i rail surfing!

 • Skapa så lite motstånd som möjligt med din bräda, du vill surfa på rails och inte ha din bräda platt på vattnet.

 • Arbeta med din vikt och fötternas placering på brädan när du försöker flytta vikt från rail till rail.

 • Rid den högsta delen av vågen (eller brantaste), det är här hastigheten och farten är.

 • Timing och rytm är nyckelfaktorer när du surfar på vågen!

 • Titta på gamla surffilmer och analysera hur de utför övergången mellan rail to rail.

 • Öva surfskate med hinder på plan mark för att få upp hastigheten med hjälp av  rail-to-rail-teknik.

 • Öva på att minska och förlänga kroppens rörelser och för att hjälpa dig få till rörelsemönster som behövs i rail to rail övergångar.

 • Genom att öva på vrid- och rotationsövningar hjälper det dig att förbättra din kroppsmekanik som behövs för alla surf manövrar, särskilt rail to rail.

6. Välj rätt vågor

För att kunna välja rätt vågor måste du veta hur man läser av havet och här kommer några frågor som hjälper dig på traven:

 • Hur bryts vågorna? Är det en beach break, reef break, point break eller river mouth break?

 • Vilken typ av våg är det?

 • Är det en line up eller finns det flera?

 • Vilket period på tidvattnet är bäst för den här platsen?

 • Vad är vindhastigheten och vilken riktning kommer den ifrån?

 • Vilken storlek har svallen och hur länge varar de?

 • Hur många vågor är det i ett set och hur lång tid är det mellan seten?

 • Hur djupt är det och hur ser havsbotten ut? 

 • Finns det några farliga förhållanden på den här platsen du bör tänka på?

– När du svarar på de här frågorna får du den information som behövs för att utvärdera platsen och se vilka vågor som är bäst att fånga. Leta efter bra surfare i vattnet, sitt där de sitter och observera hur de gör. Spendera tid på att analysera platsen innan du går i vattnet och fråga gärna lokalbefolkningen om råd och tips. Ett bra tips är att ha en strategi innan du går in i vågorna så att du inte känner dig vilsen och betalar priset genom att skada dig eller få dagens sämsta vågor.

9. Förbättra din cutback

En cutback är när surfaren använder sin rail för att ändra riktning i vågen.

– Det första du ska jobba på för att förbättra din cutback är din bottom turn. Utan en bra bottom turn kan du glömma att göra cutbacks! Börja med att surfa på små vågor, det ger dig mer kontroll över din cutback. Håll dig nära vågens ‘’ficka’’ och fokusera på din blick och armar först när du siktar på sektionen bakom dig. Din fotplacering och viktöverföring är avgörande för att göra en bra cutback utan att tappa fart mellan svängarna.

10. Avancera din snap

– Att surfa branta vågor hjälper dig att förbättra din snap. Det ger dig möjligheten att göra en skarpare bottom turn och få in tekniken i din topturn, detta gör att du kan utföra din snap på vågens bästa del. Tro på dig själv och se framför dig hur du kommer att lyckas med din snap och hur du ska hålla kroppen när du kommer ner i vågen igen. Upprepa det så många gånger du kan och fråga gärna om någon kan spela, då kan du i efterhand se vilka detaljer du behöver öva på för att bli ännu bättre!

Senaste blogginläggen