Beginner surfer girl catching wave smiling

Guides

20 surf-tips för nybörjare

Vill du lära dig surfa eller bara ha en självsäkerhetsboost? Här kommer 20 tips för dig.

Hur man lär sig surfa

När man börjar surfa kan man alltid bara ta en bräda och försöka tills det någon gång går. Men det är mycket bättre att lära sig genom en surfskola eller ett surfcamp. Havet är mycket starkare än dig så var noga med att lära dig hur man ska surfa på ett säkert sätt för att undvika olyckor. Det är alltid bra att börja surfa med en instruktör.  

Det finns massor med saker att tänka på när man surfar. Strömmarna som tar dig långt ut i det blå, vågor som inte går att surfa även om det ser så ut och regler för hur man ska uppföra sig i vattnet.

Det viktigaste att komma ihåg är att surfing handlar först och främst om att ha kul. Lär dig surfa med en instruktör och andra nybörjare. Det är mycket roligare att lära sig surfa med andra än att kämpa själv med att komma ihåg hur det såg ut på det där YouTube-klippet.

Här kommer några tips som är bra att veta innan men ger sig ut i det stora blå.

1) Hitta utrustningen som passar dig

Att hitta rätt utrustning inom surf är inte riktigt som andra sporter där man kan gå in i en affär och köpa det man tycker ser bra ut och matchar ens stil. Det går till viss del att göra när man köper våtdräkt, våtskor och handskar. Men när det kommer till själva brädan är det viktigt att man hittar en som matchar ens nivå, längd och vikt. Det finns många faktorer som spelar roll men främst är det brädans volym och längd som avgör hur brädan uppför sig.

Relaterade produkter som fenor, leash och boardbag är viktigt att de passar din bräda och känns bra. Så innan du köper någonting kan det vara bra att testa lite olika brädor så att man får en känsla för vilken som passar en själv. Det är inte kul att sitta i vattnet utan att fånga några vågor för att man har fel utrustning. 

Vanligtvis brukar man börja på en 7’6 eller 8’0 bräda. Brädorna som används på de flesta surfskolor och surfcamps för nybörjare brukar vara gjorda av en slags skummplast. De är mjukare så ingen skadas och de fångar vågor lättare.

Allt eftersom du utvecklas erbjuder lapoint ett stort utbud av brädor att prova. Detta är ett perfekt tillfälle att kolla vilken bräda som passar dig. Det tar ett tag innan man hittar sin egen stil. Vissa gillar att surfa snabbt, vissa gillar att glida med i ett långsammare tempo och vissa går för den eleganta longboard-stilen. Men hur som helst rekommenderas det att börja med en bräda med massa volym som matchar din längd, vikt och styrka. Detta kommer göra att du kan fånga flera vågor innan du blir trött och en större bräda är också mer förlåtande.

7) Hur man vaxar sin bräda

Till en början kan det vara svårt att veta exakt hur man ska vaxa brädan för bästa reslutat. Här är två tips:

  • Om du surfar en softtop behöver du inte nödvändigtvis använda vax men om det känns som att det behövs kolla vart du har fötterna och vaxa där.

  • Surfar du i stället en hardtop är den väldigt hal om du inte har vax. Försök göra ränder i ett rutmönster för bästa grepp.

Extra: vissa vaxar även deras tailpad men det är främst om du är på den nivån där du börjat göra tricks i luften. 

8) Surfa alltid med ett leash

Ett leash är ett måste när man surfar. Du kommer se människor som surfar utan leash vilket är respektlöst för alla runt om. Det är större risk att någon skadas och får en bräda på sig om den åker runt vilt utan att sitta fast i någon. 

9) Öva pop-ups på land

Att öva pop-ups på land är ett perfekt sätt att nöta in rörelsen i muskelminnet. Alla övar pop-ups på land även proffsen. Det är också bra uppvärmning då man både får blodet att cirkulera och tränar på teknik.

10) Placering på brädan

När du paddlar omkring ute bland vågorna är det viktigt att du har hittat en bra och balanserad ställning på brädan. Det kan ta en stund att vänja sig och hitta det perfekta stället speciellt om du har en ny bräda som du inte är van vid. Men du ska ligga någonstans på brädan så att när du har en svankad rygg är brädan platt mot vattenytan.

13) Hur man paddlar ut

  • Sandstränder: Det är bara att paddla och ”turtle-rolla” genom vågorna. Du kan försök att hitta en ström/kanal som tar dig utåt så kan du glida med så du kommer ut snabbare. Men det allra viktigaste är att aldrig sluta paddla.

  • Pointbreaks: Vid pointbreaks ska du försöka paddla bredvid de brutna vågorna så de inte fångar dig. Många gillar pointbreaks för botten ser likadan ut så man kan förutse hur och vart vågorna kommer bryta. Försöka att alltid paddla ut där vågorna inte bryter så du inte är i vägen för någon som är på en våg.

14) Öva turtle-rolls

Överallt ser man brädor flyga när det kommer en våg. Detta är för att alla inte vet hur man gör en turtle-roll. Den absolut viktigaste regeln är att aldrig släppa sin bräda om det är människor runt om en och göra en så kallad ”chicken-dive”. Försök alltid göra en turtle-roll. Detta kommer du lära dig att göra på surflektionerna. En turtle-roll är att du rullar brädan och dig själv upp och ned så att vågen sköljer undersidan av brädan. 

15) Öva på att trilla

Det finns bra och dåliga sätt att trilla av sin bräda. Ibland kan de se ut som att folk bara trillar av sina brädor på konstiga sätt men det finns vissa tekniker man bör använda för att minimera skador och olyckor. Det innebär till exempel att försöka hoppa av och landa så att man inte kommer så djupt om man surfar grunda ställen. Man ska också tänka på att skydda huvudet så att man inte slår i botten eller brädan. Hoppa alltid med fötterna först.

Senaste blogginläggen