surfers on the beach lapoint
  • Lapoint
  • Blogg
  • 31 surf slangs - En lista över en surfares språk, begrepp och termer

Guider

31 surf slangs - En lista över en surfares språk, begrepp och termer

Surf är en komplicerad sport med sitt språk, sina regler och vett & etikett. I början av din surf karriär kan det vara svårt att inte hänga med i allt surf snack och dess olika termer som används för att beskriva olika aspekter i surf livsstilen. 

#1 - Surfer's froth

När du är redo att bli en bättre surfare, kommer du känna dig exalterad. Du kan också använda ordet “frothing” som ett verb. 

#2 - Duck dive

Duck dive är en metod för surfare att använda när man tar sig under vågen med sin surfbräda. Det tar år av träning, och man ska inte ge upp.

#3 - Kook

En person som inte kan så mycket om surf kan göra andra surfare i vattnet arga och frustrerade eller till och med skada dom. Ibland, kan man se vem som är en kook, när personen i fråga inte vet hur man beter sig eller vad man gör även när man inte är i vattnet. 

#4 - Goofy Footed vs. Regular Footed

Placera din högra fot fram och din vänstra fot bak för att få en goofy stance. Du är en goofy-footer om det är så du gör! Om du placerar din vänstra fot fram och din högra fot bak på brädan, så har du en regular stance. 

#5 - Pocket

Vågorna blir stora, och vattnet blir stökigt när dom är precis vid denna position, och det är där du vill placera dig själv när du ska in i en barrel eller kraftfull våg. 

#6 - No man's land

När du surfar, tagit en våg, och det är svårt att ta sig ut igen. Du måste vänta ut ett set, ta ett break, mellan vågorna. Detta kallar man att vara på insidan eller fast på insidan. 

#7 - Off the hook

En term man kan använda när vågorna anses vara perfekta. 

#8 - Drop-in

Droppar in. När man tar  en våg som redan surfas av någon annan. 

#9 - Dawny

Denna term används när man surfar tidiga morgnar. 

#10 - Rag dolled

Ragdolling uppstår när man fastnar djupt under en stor våg. Vilket resulterar i att du tumblas runt och vrids med din kropp på ett konstigt sätt.

#11 - Barrelling wave

Barelling waves, eller tunnlar, är grunda när dom bryter och skapar ett utrymme mellan vågens yta och topp. Erfarna surfare gillar att vara inuti dessa vågor. 

#12 - Bommie / Bombora

En djup och tung våg som bryter över ett grunt rev beläget långt ut från kusten. 

#13 - Quiver

Quiver, ett namn på en stor samling av en surfares surfbrädor med olika typer av brädor för olika vågor och förhållanden. 

#14 - Swell period / Wave period

Svällets period är tiden det tar för en våg att omvandlas från lågvatten till högvatten och tillbaka igen, vilket kan ta allt mellan 4-22 sekunder. Endast riktigt höga vågor bryter i perder av 22 sekunder eller mer.

#15 - Thruster

Thruster är en uppsättning av flera små, likadana fenor i samma storlek, vilket ger surfaren mer styrka att röra sig upp och ner längs vågen utan att behöva så mycket fart.

#16 - Twinny / Twin Fin

Ett av de äldre och mer ovanliga uppsättningarna av fenor. En Twin-fin surfbräda är numera sedd som något nytt för mer samtida surfare. 

#17 - Indo

En av de mest ideala surfdestinaionen i världen. Indonesien har fantastiskt tropiskt väder och perfekta vågor för alla förhållanden. Det är låga kostnader i landet och mixat med massor av aktiviteter, äventyr och bra utbud av mat. 

#18 - Cutback

En surfare gör en manöver som gör att surfaren tar sig tillbaka till toppen av vågen, skiftar riktning genom att pressa med railsen för att kroka sig tillbaka.

#19 - Getting barrelled

Upplevelsen av att bli helt omsvept av en barrelling wave, så kallad tunnel, är något många surfare dedikerar hela sina liv till att lyckas med. Andra termer för denna stund är “getting pitted”, tubed, slotted or kegged.

#20 - Stoked

En ökad känsla av extas, upprymdhet eller glädje.

#21 - Shorey

En strandvåg, vanligtvis mindre än de större vågorna som hittas vid kusten.

#22 - Wettie

En våtdräkt kan ofta kallas “wettie” i Australien.

#23 - Whitewash

Det vita vattnet i en våg som rör sig skarpt mot stranden.

#24 - Pura Vida

Pura Vida är ständigt närvarande i Costa Rica som en hälsning eller som ett sätt att säga adjö.

#25 - Lineup

En term som används för att beskriva utgångspunkten för var vågor bryter.

#26 - Going over the falls

Att vara "över fallen" är en kraftfull upplevelse. Det leder samtidigt till ett oroande men upplysande inre tillstånd och gör dem sårbara för yttre påverkan.

#27 - Set

En våguppsättning är en serie vågor som verkar mer kraftfulla än det genomsnittliga nybörjare kan förvänta sig

#28 - Double-up wave

En dubbelvåg skiljer sig från en vanlig våg. Den är starkare och kan vara oåterkallelig, men kan också ge det gigantiska, bredaste, mest spot fyllda tunneln i en surfares liv om de har tur.

#29 - Leggie / Leash

En av de bästa säkerhetsutrustningar till dig och din surfbräda du kan investera i är en leggie, för dom vågor som ofta fångas på stora avstånd från stranden.

#30 - Wipeout

Ett fall när du surfar. Nästan ofarligt, men ibland dödligt.

Wipeouts ser ofta värre ut än de är; bara en liten andel av dem leder till någon skada.

#31 - Onshore / Offshore

Havsvindar får vågor att bryta långsammare och jämnare, vilket minskar risken för att din bräda fastnar mellan två enorma vågor.

En vind kommer från havet och blåser på land. Landvind är nämligen inte idealisk för surfing eftersom den får vågor att bryta för snabbt utan någon form.

Slutsats

Surfer lingo är ett språk alla surfare känner till och kan. Det är en surfares inre krets språk, och det kan ofta vara svårt och förvirrande att hänga med i snacket om man ännu inte lärt sig språket och termerna. 

Men när du väl lärt dig vad dessa termer betyder, kommer ditt surfsnack flyta på så mycket bättre, och din förståelse för surfkulturen kommer också växa enormt. 

Vilka andra surftermer frågor du ofta dina vänner om? Låt oss veta så vi kan sprida vår kunskap vidare till dig och andra! 

Senaste blogginläggen