Surfskate in Fuerte
 • Lapoint
 • Blogg
 • Hur surfskate kan ta din surfing till nästa nivå

Guides

Hur surfskate kan ta din surfing till nästa nivå

Visst drömmer vi alla om att surfa som Carissa Moore, Mick Fanning, Kelly Slater och andra professionella surfare. I smyg föreställer vi oss att kunna surfa vågorna som dom gör. Vi drömmer om att kunna göra vassa manövrer på vår shortboard eller att dansa graciöst fram till nosen på vår longboard.

De får det att se så lätt ut. Det spelar ingen roll om de surfar ett strand- eller rev-bryt, i grunt eller djupt vatten – de verkar ha full kontroll i alla situationer.

Men hur kan vi bli bättre på att surfa efter en fantastisk surfsemester? Tänk om man bor på ett ställe där man inte har havet runt hörnet?

Att se på videos som visar surf tekniker, surfworkouts och att öva vår take-off på sovrumsmattan är alla sätt att finslipa din surfing på. Men för några år sedan kom några klipska sinnen på ännu en lysande lösning – och vi syftar inte på flodsurfing.

Lösningen är Surfskate! Detta inlägg kommer att förklara hur du kan förbättra dina surfingförmågor i havet med hjälp av denna speciella bräda på torra land.

Du kan även börja med att titta på vår guidevideo här nedan.

Att lära sig surfskate: en guide för att generera fart

För att få ut det mesta av en våg är det inte bara viktigt att kunna välja rätt bräda, utan även att känna till reglerna i lineupen samt hur man gör en bra take-off/pop up.

Du har kanske hört någon säga hur han eller hon vill ’generera mer fart’ eller använt sig av slangordet att ’pumpa’. Eller så kanske du sett folk surfa vågor en längre sträcka än dig, på samma ställe?

Hur lyckas dom med det?

Det är här surfskate kommer in i bilden. Att använda dig av detta värdefulla hjälpmedel kan verkligen vara nyckeln till att förbättra din balans och därmed ta din surfing till nästa nivå.

Låt oss börja med reda ut hur man använder sig av ’pumping tekniken’ så att man kan börja ha RIKTIGT kul i vattnet!

När man surfar längsmed en våg, vill man göra det i kurvor (likt sinuskurvor som du kanske minns från matematik lektionerna i skolan). Anledningen till det är enkel.

Föreställ dig att du paddlat för en våg i lineupen. Du har gjort din pop up/take-off och är redo att surfa vågen. Du är i vågens ficka och får fart, men när du kommer till botten av vågen förlorar du all fart och vågen fortsätter att rulla utan dig. Hur bibehåller vi farten? Att köpa en fish kan vara en lösning. Men även om du har en snabb bräda kommer du inte att kunna hålla dig kvar på vågen utan rätt teknik. Nyckeln till framgång här är att SVÄNGA. Utan svängar kommer du inte att kunna generera den fart du behöver. Det är vad som krävs för att du ska kunna göra de manövrar du planerar, det hela börjar med den första botten svängen.

Det är på detta sätt proffs surfare surfar sina vågor också, de börjar med en botten sväng.

Att lära sig Surfskate: Botten svängen 

Efter att ha surfat till botten av vågen är det dags att svänga ungefär 180 grader (botten sväng) och göra en comeback mot vågens topp. Därefter görs ännu en 180-graders sväng på toppen, vilket kommer att ta dig tillbaka till botten av vågen (top turn) – och så fortsätter sinuskurvan på detta vis längs vågen.

Det har sagts att bottensvängen är fundamental för alla efterföljande trick. Om du drömmer om att göra cutbacks eller kanske till och med aerials i framtiden, så gäller det att öva på att få till en bra botten sväng.

Steg för steg guide för hur man använder en Surfskate

Börja med att föreställa dig att du surfar nedåt på en våg. Du börjar med att göra din första bottensväng. Den enda skillnaden är att du inte är på en bräda på en våg i havet, utan i stället på en slät yta på torra land.

 1. Ha en fot på din Surfskate och den andra på marken. Framfoten bör vara precis bakom skruvarna som är fram på brädan, där truckarna är. Om framfoten är lite för långt fram kan du trilla av brädan, så var försiktig.

 2. Ge en knuff med bakfoten för att få fart och kom sedan upp med båda fötterna för att finna balansen på brädan. 

När du klarat av det första steget, gå vidare till nästa steg: 

 1. När du står med båda fötterna på brädan, be en vän att knuffa dig tills du har nog med fart. 

 2. Börja flytta vikten från bakfoten till framfoten, fram och tillbaka, för att känna hur det ruckar på brädan. 

 3. Tryck med hälarna, sen med tårna. Försök att få brädan i en våg-lik rörelse. Fokusera på häl-till-tå rörelsen. Att notera: Frontside sväng = trycka med tårna  Backside sväng = trycka med hälarna

När du känner dig tillräckligt stabil på brädan, försök att inkludera hela kroppen för att öka surfskatens våg-liknande rörelse.

 1. Tryck med tårna och

 2. följ rörelsen med ditt huvud (se alltid vart du är på väg)

 3. följt av din fram arm, som fungerar som en guide

 4. böj på benen medan du gör 180-graderssvängen, 

 5. tryck sen med hälarna i brädan när du sträcker ut benen för att få fart igen.

Visst låter det väldigt likt surfing? När du klarat av denna manöver, har du klarat av en botten sväng. Om du gjort detta i vattnet, vore du på väg tillbaka upp mot vågens topp. Bottensvängen följs av ännu en sväng, i motsatt riktning, för att komma tillbaka till botten av vågen. Vad som krävs för det är samma teknik som den vi just beskrivit.

Trots att det kan låta lite knepigt så är var försök ett framsteg. På land går det kanske till och med snabbare att få kläm på, än om du vore i havet. Eftersom du varken behöver paddla eller vänta på vågor på land, det är bara att försöka om och om igen.

Senaste blogginläggen