Surfers sitton on board happy in the line up
  • Lapoint
  • Blogg
  • 5 saker som du behöver veta när du lär dig surfa

Guides

5 saker som du behöver veta när du lär dig surfa

Hur lång tid tar det att lära sig surfa? Vilken storlek på vågen är bra för en nybörjare? Vad kostar en surfbräda? Vi svarar på de vanligaste frågorna om surfing som man har som nybörjare.

Om du är ny till surfing har du förmodligen en hel del frågor. Det är anledningen till att du klickade dig in på denna artikel, eller hur? Du är inte ensam om det! De flesta nybörjare inom surfing ställer liknande frågor då de vill lär sig att surfa, i den här artikel svarar vi på de fem vanligaste. 

Vi rekommenderar att du kollar in den här artikel om bra saker att veta när man är en nybörjarsurfare och den här artikel där vi ger 20 tips för att lära sig surfa. Kolla in tipsen och få en bättre och bredare kunskap om vad surfing is all about!

Fråga 1: Vilken typ av bräda bör man använda som nybörjare?

Som nybörjare vill du ha en surfbräda med mycket volym, det gör att du flyter mer i vattnet och att det blir enklare för dig att paddla och fånga vågor. Foamies kallas de surfbrädor som är gjorda av skumgummi som är perfekta för nybörjare. En surfbräda mellan 8-9 feet är normalt sett bra när man lär sig surfa och komma upp på brädan. När du senare avancerar till en mer erfaren surfare can du byta ut din foamie till en så kallad funboard.

Ett misstag som många nybörjare gör är att byta ut sin foamie alldeles för tidigt. Det bästa du kan göra stanna med samma surfbräda tills din instruktör säger till att det är dags att byta eller då du känner dig tillräckligt bekväm att byta till en mindre bräda. 

Det finns en del saker att ha i åtanke när man väljer sin surfbräda, hur du surfar och vilken level du är på. Informationen du bör ge till din surfinstruktör eller återförsäljare i surfshopen för att välja den bästa brädan för dig är: 

  • Din längd

  • Din vikt

  • Din nivå av surfing

  • Din fitness level 

  • Hur ofta du tänker surfa och använda brädan

  • Vad du vill fånga för typ av vågor med surfbrädan

Det bästa tipset vi kan ge dig före du köper en nybörjarbräda är att du pratar med en som är kunnig, kan vara din lokala surfinstruktör eller en av de anställda som säljer surfbrädor i butiken. Återigen, fortsätt vara ödmjuk om din nivå och skaffa en bräda som inte är för avancerad för dig. Det är en bra idé att testa olika brädor före du bestämmer dig att köpa en. Kolla in den här artikeln för mer tips på hur du hittar den bästa surfbrädan för din nivå.

Det är kanske lockande att köpa en shortboard när mer erfarna surfare glider förbi i all hastighet, men du är helt enkelt inte där än. De surfbrädorna ser coola ut, men de innehåller inte lika mycket volym som man behöver som nybörjare och kommer att göra surfingprocessen mycket svårare än vad det behöver vara. Ha tålamod med nybörjarbrädan och du kommer snart avancera, i rätt tid!

Senaste blogginläggen