Wave spotting in Alentejo
 • Lapoint
 • Blogg
 • 10 saker som är bra att veta när du lär dig surfa

Guides

10 saker som är bra att veta när du lär dig surfa

Att börja surfa är mer än att ta tag i en bräda och hoppa i vattnet för att fånga några fina vågor. Det finns regler för surfetikett att följa, säkerhetsaspekter att tänka på och vågförhållanden att hålla koll på. Vi listar de 10 bästa tipsen varje nybörjarsurfare bör känna till!

Låt oss dra av plåstret: surfa är svårt. Vissa kanske till och med hävdar att det är en av världens svåraste sporter. Det är inte för personer som lätt kastar in handduken. Surfing är mentalt och fysiskt utmanande, och moder jord är helt ansvarig för de dagliga förhållandena. Havet är kraftfullt och kan vara ganska skrämmande även för erfarna surfare. Därför är det viktigt att bekanta sig med havets säkerhetsfaktorer som kommer att hålla dig, havet och alla omkring dig säkra. Att veta vad du ska göra och vad du inte ska göra kommer få dig att känna dig mer självsäker i vattnet och du kommer att ha roligare.

1. Träna upp din simning 

Lita inte för mycket på din bräda för säkerheten i vattnet. Om du av någon anledning blir separerad från det måste du kunna hantera det på egen hand. Därför måste du vara bra på att simma. Att simma varv i en pool är ett bra sätt att träna på, men tänk på att havet är nästa nivå. Därför kan det vara en bra idé att träna upp din simning även i havet. Det gör dig bättre förberedd om något skulle hända.

4. Läs surfprognoser för att bli bekant med vågförhållanden

Att planera lite innan du ger dig ut och surfar kan vara en bra idé för att veta var och när vågorna är som bäst. Du kan kolla surf prognosen på appar som Surfline och Windguru.

Kolla in det här blogginlägget som förklarar hur du läser surf prognoser och vilka webbplatser du ska kolla efter vågförhållanden.

5. Känn till havets säkerhetsaspekter

Genom att vara förberedd och veta vanliga saker som kan inträffa i havet, och vad du ska göra när det händer, kommer du att känna dig tryggare och mer bekväm när du surfar. Det finns några säkerhetsregler som är viktiga att tänka på för att undvika fara för dig själv och dina medsurfare i vattnet, här listar vi några:

 • Som nybörjare är det klokt att undvika surfplatser som är fulla av andra surfare och bara surfa på platser med förhållanden du kan hantera. Du kommer att fånga fler vågor och ha betydligt roligare.

 • Att råka slå dig själv med din egen bräda är ett vanligt sätt att bli skadad i en wipeout. Därför är det viktigt att komma så långt bort från din bräda som möjligt och skydda ditt huvud med armarna när du faller.

 • Håll dig borta från ‘’impact zone’’, det är där vågen är som mest kraftfull och håller på att bryta, fastnar du här kan du med kraft dras ner mot havsbotten. Genom att paddla till det vita vattnet kan du undvika att det händer.

 • Undvik att vara för nära andra surfare för att minska risken för kollisioner.

 • Var noga uppmärksam när din surf instruktör/coach visar hur du gör olika nödsignaler, du vet aldrig när du kan behöva använda dem.

 • När du paddlar tillbaka till land efter ett pass, paddla aldrig mot rivströmmen. Rivströmmen är där du paddlar ut från stranden, inte in. Denna ström är stark och hjälper dig på vägen ut. Men att paddla tillbaka i rivströmmen kommer att kräva en stor mängd energi. Inte ens avancerade surfare kan bekämpa strömmen ibland. Men du behöver inte få panik om du fastnar här, revorna är smala (ofta inte bredare än 10-20 meter eller runt 30-65 fot) så genom att paddla ut åt sidan, parallelt med strandkanten, kan du göra en snabb flykt .

 • Surfa aldrig utan leash (säkerhets koppel).

 • Hitta en plats på stranden att använda som referenspunkt när du startar din surfsession, som gör det enkelt att se om du har drivit iväg av strömmarna.

6. Behåll lugnet

Som nybörjare kan surf upplevelsen vara ganska överväldigande och paniken kan smyga sig på när en våg träffar dig och du tumlar runt i vattnet. Som nybörjarsurfare är det också lätt att få panik när man fastnar i en rivström, men om du bara håller dig lugn kommer allt att ordna sig. När du får panik är det lättare att tappa andan, vilket gör det mer läskigt. Därför måste du kunna hålla dig lugn. Ett bra sätt att öva på detta i förväg är att göra meditation eller andningsövningar.

7. Följ surfetiketten och reglerna

Hur lockande det än kan kännas, du kan inte hoppa i vattnet och göra vad du vill. Det finns regler som du förväntas följa i vattnet för att undvika kollisioner och andra olyckor. För att undvika att bli stjärnan i nästa kook-kollision video, här är några av de gyllene reglerna att följa i lineupen:

 • Respektera prioritetsregeln och vem som har rätt till vågen

 • Hoppa inte in på andra surfare

 • Orma dig inte, dvs inte dyka upp tätt intill en annan surfare på samma våg 

 • Undvik chicken dives, aka kasta inte din bräda

 • Be om ursäkt när du har fel, var vänlig och kommunicera

Alla kan göra misstag. Om din drop-in inte var avsiktlig, brukar erfarna surfare kunna berätta. Använd ditt sunda förnuft, lär dig reglerna och var respektfull mot dina medsurfare i vattnet.

Kolla in det här blogginlägget för mer surf etikett och surfetik

10. Lär dig surfa med en surfskola

Börjar de tidigare tipsen kännas lite mycket att tänka på? Oroa dig inte. Om du börjar surfa med en erfaren vän eller en coach på en surfskola kommer de att hjälpa dig och guida dig genom allt. Din surf coach vet hur man håller dig säker, vilken plats du ska surfa på och hur du läser av vågorna. Du lär dig också rätt teknik direkt. Du kommer att utvecklas snabbare – och ha roligare än om du går ensam! Att lära sig surfa med en surfskola ger dig också möjlighet att träffa andra nybörjare och få vänner. När allt kommer omkring är gemenskapen en viktig sak inom surfing!

Håll dig säker och njut av havet!

Nu har du fått lite mer vetskap om vad som är viktigt när du börjar surfa. Vill veta mer? Kolla in det här blogginlägget om vilken bräda du ska välja och 19 andra tips för nybörjarsurfare.

Senaste blogginläggen