Fuerteventura surf
 • Lapoint
 • Blogg
 • Dom 10 Bästa Tipsen För Att Planera Den Perfekta Surfresan

Guides

Dom 10 Bästa Tipsen För Att Planera Den Perfekta Surfresan

När du tänker på surf, vad är det första som kommer till dig? Själva surfet? Vågorna som bryter längs stranden? Eller är det kanske en kall drink i din hand framför solnedgången, en perfekt dag på Bali? 

Oavsett vart dina tankar går, så är en sak säker; att planera och förbereda inför din resa är lika viktigt som att packa din bräda. Vi har sammanställt en lista med tio hjälpsamma tips som säkerställer att du har en oförglömlig surfresa. 

#1 - Välj mellan att bo på ett surfcamp eller surf hotell

Om du är redo att börja planera din surfresa, så börja med att välja mellan att bo på ett surfcamp eller hotell. Om förbättra dig i surf är din högsta prioritet, så är surfcamp det absolut bästa valet, med grymt boende, surflektioner, och inplanerade aktiviteter. Om du inte gillar att vara bland andra surfare på campet, och vill resa själv, så är ett surf hotell eller hostel det bättre alternativet för dig. 

Att välja det ena alternativet över det andra beror på vilket äventyr du söker - vill du ha mer ös eller chill? Om du behöver lite guidning i att välja rätt mellan dessa två alternativ , så rekommenderar vi att läsa recensioner från andra gäster som har bott på båda dessa tidigare, så dom kan hjälpa dig att ge en inblick i hur det är och vad du skulle gilla mer. 

Vi har också en lista över dom bästa surfcampen för att lära sig surfa, om det intresserar dig. 

#3 - Du kan lära dig att surfa under din semester

Känner du tvivel? Självklart kan du välja mellan att surfa en, två eller tre veckor. Det är inte så svårt som du tror att surfa, men såklart inte så lätt heller. Om du är nybörjare, kan du spendera  dina dagar till att leta efter nya vågor, lära dig surfa och ta dina tankar från “detta är inte kul” till “OMG Jag vill göra detta för alltid!”. 

Om du redan är en avancerad surfare, så kan du testa den senaste surf utrustningen och använda den lokala kunskapen till att hitta nya surfspots för dig och ditt crew. 

Dom bästa tipsen för nybörjaren på surf 

 • Surf utrustning är dyrt och i början vet du vet inte vad som passar just dig. Ett surf camp ger dig möjligheten att testa olika surfbrädor, och utvecklas med tiden. 

 • Om du inte ska till ett surfcamp, kan du hyra olika surfbrädor hos en lokal surfshop

 • Prova på att surfa på olika destinationer i världen för att hitta spots som passar din surfstil; longboarders, short boarders, eller bodyboard entusiaster har alla sina olika favoritplatser i världen

 • Packa ner solkrämen! - även om du tror att det blir regn eller moln, glöm inte en bra SPF eller 30+ (gärna miljövänliga, ekologiska märken)

 • Packa ner reef booties, våtskor, ifall du vill testa på att surfa reef breaks.

 • Ta reda på allt surfsnack och surftermer, så du fattar vad alla snackar om när du pratar med andra surfare. 

 • Och sist men inte minst, packa lätt!

#5 - Vad du ska packa inför din surfresa (nödvändiga prylar)

Det är alltid kul att åka på surfresa. Det finns så många ställen att besöka, och olika typer av surfställen, men det första du måste göra är att packa det väsentliga för din nästa surfresa.

 • Surfbräda: Detta borde vara ett lätt val. Du behöver ju faktiskt din bräda för att kunna surfa! Glöm inte andra viktiga tillbehör som bland annat vax och fenor. 

 • Handduk/hatt: Du kommer inte vilja lämna hemmet utan dessa prylar! Du kommer undvika att bränna dig i solen med kepsen, och handduken torkar fort efter långa dagar på stranden.

 • Våtskor/ reef booties: Dessa skor kanske känns konstiga i början, men dom är bekväma att gå runt med på stranden och skyddar dina fötter från korallrev. Dom skydda också dina fötter och tår från att bränna sig under långa dagar av surf i vattnet.

 • Våtdräkt: Om det är kallt vatten dit du åker, så är detta ett måste att packa ner.

 • Surfvax: Du kan inte lämna dessa grejer hemma oavsett om vattentemperaturen är hög eller låg. 

 • Kamera/mobilladdare: Glöm inte dessa två prylar! Du vill inte gå miste om minnen genom att glömma kameran hemma, eller mobilladdaren och adaptern, så ta med en extra utifall någon laddare försvinner. (Och extra batterier) 

 • Solkräm: Solkrämer är av högsta nödvändighet på din surfresa! Skydda dig själv mot solens farliga UV strålar, och om du inte har känslig hy, ta med dig vattenfast solkräm för att skydda mot saltvattnet. 

#6 - Förbered din kropp och hälsa för surfresan

Och med det menas att vara tränad och redo för att lära sig surfa. Detta är bara några av sakerna du bör göra inför surfresan om du vill vara redo! 

Träna upp core styrkan genom att göra övningar som crunches, knäböj och höga kickar, detta kommer göra det lättare för dig att surfa på vågorna då du blir mer stabiliserad och får en bättre balans på brädan. 

Om du inte vet hur man surfar, så ta surflektioner från professionell surfinstruktör så snart som möjligt, för att lära dig och förbättra din balans. 

Du behöver minst 30 timmar av instruktioner eller mer, beroende på vilken surf nivå du är på och med vilken typ av bräda (longboard vs. shortboard) och med vilken typ av vågor (point breaks vs. beach breaks) du ska surfa. 

#7 - Lär känna den lokala kulturen under din surfresa

Surfresan ger dig en perfekt möjlighet att introducera dig själv för nya kulturer, lära dig om olika livsstilar och lära dig om hur det är att leva i detta område där du kanske aldrig varit tidigare. 

Det stämmer speciellt bra in på platser som Bali. Lär känna den lokala kulturen medans du är där. Det kommer berika din upplevelse och du kommer vilja åka tillbaka. 

Ta tid till att se vad som händer omkring dig- lär dig att surfa eller signa upp på en matlagningskurs innan du flyger hem. Du kommer bli överraskad av hur mycket kunskap och upplevelser av andra kulturer kan vidga ditt sinne. 

#8 - Dom bästa surf städerna med lokala surfskolor

Det finns många bra surf städer runt om i världen, från Puerto Rico till Indonesien. Men vilka har dom bästa surf skolorna? Ta reda på det här, och hitta din nästa äventyrliga surf destination. 

 • Santa Teresa (Costa Rica): Med sin Jurassic Park-liknande natur, häpnadsväckande vattenfall, aktiva vulkaner, vilda djungel och orörda stränder, så är allt upplagt för ett äventyr utöver det vanliga. 

 • San Diego (USA): Surfing är en av amerikanernas största sport: och det är ingen överraskning att denna stad bjuder på grymma resurser för nybörjare såväl som experter. 

 • Ericeira (Portugal): Om du söker en surfresa där du kan surfa grymma vågor på morgonen, upptäcka den typiska portugisiska lilla staden under eftermiddagen och avsluta dagen med att dansa in natten på en lokal bar, så är Ericeira något för dig! 

 • Fuerteventura (Spanien): Om du söker en mer exotisk plats, är denna ö utanför Västafrika hem till några fantastiska vågor på flera olika stränder runt ön. Vissa surfskolor lär dig hur man gör tricks, andra är fokuserade på den mer avancerade surfaren. Men alla guidas av experter med fokus på din säkerhet.

 • Canggu (Indonesien): En timme söder om pulserande Kuta ligger Indonesiens gömda pärla; Candidasa Village, nära Bukit Peninsula, som erbjuder Balis bästa surf. Vågorna är perfekta för nybörjare, och är ett av Indonesiens mest miljövänliga surfspot också. 

 • Lofotens öar (Norge): En av Norges största öar är hem för några grymma bryt och vågor, som sedan länge har varit populära för surfare från hela världen, som vill uppleva dessa bestämda och utmanande vågor och surfspots. Med sin majestätiska, svåra surf och orörda fjordar, så har dessa öar mycker mer än grymma vågor att erbjuda - ett besök här kommer inte lämna någon besviken. 

 • Taghazout (Marocko): Marocko är inte känt för att vara en typisk surf destination i världsklass. Men du behöver inte oroa dig - Taghazout är platsen för dig. Denna bukt i utkanten av Agadir erbjuder surf för alla nivåer. 

 • Linga Longa reef (Brasilien): Brasilien är en av dom bästa platserna att surfa på i Sydamerika. Om du vill ha något annorlunda, åk till Rio Grande Do Sul. Många vågor är olika varann. Ett surfspot som är värt att kolla in är Linga Longa reef, som har blivit utvald till tio i topp listan över bästa surfspots i Brasilien. 

 • Ahangama (Sri Lanka): Sri Lanka är en exotisk destination. Njut av vänliga line-ups, sippra på en kokosnötdrink under palmträden, och kom nära det vilda djungel livet. Det är dags för äventyr! 

#9 - Överväg att hyra en surfbräda om du vill resa lätt

En surfbräda är allt du behöver till din surfresa. Men om du vill resa lätt, så kan du kolla in möjligheten att hyra en bräda på plats hos en lokal surfshop. Kika in din surf destination i förväg, och se vilka brädor som är tillgängliga för uthyrning på plats, innan du bokar ditt flyg och boende. 

Om detta inte är ett alternativ, kan man ibland hyra surfbrädor på ditt hostel (som kanske också kan ge råd och tips). 

Om du planerar att resa med din surfbräda, så är det klokt att kolla noga med flygbolaget innan du bokar, vad som gäller med storlek och vikt regler. Du hittar oftast denna informationen på flygbolagets hemsida, eller så ringer du kundservice.

Om du inte orkar med krångel eller har begränsad tid, rekommenderar vi att du hyr en bräda, då det oftast är hyfsat billigt. Vissa surfbutiker erbjuder också ett paketpris där du kan långtidshyra en bräda, får dom levererade, så allt du behöver är att dyka upp på flygplatsen. 

Och när vi ändå pratar om hur du tar dig runt staden när du väl är på plats, istället för att åka kollektiv transport runt staden varje dag, så rekommenderar vi att hyra en bil, antingen genom surfcampet eller på flygplatsen.

Slutsats

Efter att ha läst detta blogginlägg, så borde du känna dig mer självsäker om vad du ska göra, och vart du ska åka nästa gång du planerar för en ny surfresa.

Oavsett om det är din första eller tionde surfresa, så är tipsen och råden vi gett dig nu - bra och hjälpsamma för att ge dig en oförglömlig upplevelse på en av våra rekommenderade destinationer. 

Vi hoppas att dessa 10 i topp tips och råd för att planera den perfekta surfresan är hjälpsamma! 

Om du vill veta mer information, har tankar och funderingar om något speciellt område eller ämne relaterat till surfresor -  så säg till! Vi hjälper gärna till!

Senaste blogginläggen